Hur trygg är den anställde vid verksamhetsövergång?

Övrigt2010-03-05 00:00

Svar på insändare rörande verksamhetsövergång för städverksamhet.

Givetvis upplever vi som arbetsgivare det tråkigt om medarbetare anser sig vilseledda kring hur verksamhetsövergång går till och vilket skydd det medför för en arbetstagare. Anställningsskyddet vid en verksamhetsövergång innebär kortfattat att arbetstagaren får följa med verksamheten över då den flyttar (§ 6 b LAS). I juni 2009 hade service- och teknikförvaltningen en information kring beslutet att lägga ut städningen på entreprenad där representant från personalkontoret fanns med för att besvara frågor kring verksamhetsövergång. I samband med detta möte delades ett papper ut med frågor och svar om verksamhetsövergång. På detta står det vad som händer om man väljer att följa med över till förvärvaren. Inget har där sagts om att det finns ett skydd från uppsägning på grund av arbetsbrist.

Vid verksamhetsövergång finns ett visst skydd som innebär att uppsägningar inte får ske enbart utifrån verksamhetsövergången i sig. Däremot får uppsägningar ske av organisatoriska, ekonomiska eller tekniska skäl, där förändringar av arbetsstyrkan kan ingå.

I samband med verksamhetsövergången har vi även informerat om förändringar i anställningsvillkor utifrån olika kollektivavtal. Sodexo omfattas i detta fall av ett kollektivavtal mellan Svenska kommunalarbetarförbundet (Kommunal) och Almega. Grundregeln är att det avtal som medarbetarna, som går över, omfattas av i- dag (HÖK/AB med Kommunal) fortsätter att gälla under ett år från verksamhetsövergången. Dock kan förhandlingar om så kallad inrangering hållas där Sodexo kommer överens med Kommunal om hur övergången ska hanteras utifrån de olika kollektivavtalen. Vilket kollektivavtal som i detta fall gäller påverkar dock inte arbetsgivarens möjlighet till uppsägning på grund av arbetsbrist.

Roger Lavrell

Förvaltningschef

Service- och teknikförvaltningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om