98 procent av oss svenskar har tillgång till internet hemma och nio av tio har en smartphone. Sällan finns alltså information, i massor, längre än en knapptryckning bort. Det gäller också nyheter. Enligt den färska rapporten är nyhetskonsumtion på nätet ett viktigt inslag i mångas vardag. Nästan hälften av alla mellan 36 och 65 år läser en dagstidning på nätet varje dag. Men bland de yngre nätanvändarna är inte dagstidningsläsande den vanligaste aktiviteten. Bara fyra procent av 12–15-åringar läser en dagstidning på nätet varje dag, men 41 procent svarar att de läser dagstidningen på nätet någon gång.
När människors vanor förändras måste också produkterna göra det. Sedan 1996 finns Katrineholms-Kuriren på nätet. Sedan 2017 finns vår nyhetsapp och att den passar för dagens medieanvändare visar våra egna siffror. En fjärdedel av befolkningen i Katrineholms-Kurirens spridningsområde har laddat ner vår nyhetsapp till sin smartphone. I vår statistik ser vi också att läsaren stannar kvar på vår sajt allt längre. Sidvisningarna i nyhetsappen ökar. Fler läser alltså mer.
Att serva läsare med nyheter digitalt och via en app är i dag alltså ganska självklart. Men hur blir det i framtiden? Enligt den senaste spaningen från den tunga amerikanska framtidsforskaren Amy Webb så kommer inte den smarta mobilen med säkerhet att alltid vara lika självklar som den är för många i dag. Hon spår i stället att vi kommer att använda oss av mer bärbar medieteknik med osynliga eller icke-fysiska gränssnitt. Hur ska vi då presentera nyheter?
En av de vanligaste frågorna som dyker upp då jag träffar läsare och pratar framtid är frågan hur länge papperstidningen kommer att finnas kvar? Hur digital världen än är så är papperstidningen en viktig produkt för många. Bland personer som är 56 år eller äldre är papperstidningen fortfarande vanligare än läsningen av nätnyheter.
Men bland 16–25-åringarna är det bara 4 procent som dagligen läser en dagstidning på papper jämfört med att 21 procent för daglig nyhetsläsning på nätet.
Men framtidens digitala flöden kommer sannolikt också att påverka pappersprodukten allt mer, både utseendet och hur den tillverkas. Papperstidningens utseende, i fråga om sidomfång, layout och typsnitt, har förändrats i alla tider. I dag tittar många mediehus på hur smart datorteknik kan användas och ge allt mer automatiserad redigering, där bilder och text paketeras enligt givna parametrar. Den mänskliga handpåläggningen minskar.
Och även i den digitala nyhetspresentationen låter många mediehus algoritmer styra nyhetssajten. En artikels nyhetsvärde, planerad livslängd och typ av ämne är parametrar som algoritmen tar hänsyn till och sedan automatiskt portionerar ut den på sajten.
Den digitala verkligheten är alltså över oss, i allra högsta grad. Och nästa vecka arrangeras e-medborgarveckan runt om i landet, med program i bland annat Katrineholms kommun. Här är temat för året digital delaktighet och viljan är att öka människors digitala kompetens. Det sägs att digital delaktig är en demokratisk rättighet och den digitala kompetensen kan förstås alltid utvecklas vidare – oavsett från vilken nivå du startar. Fortfarande använder inte 1,1 miljoner svenskar internet alls eller gör det mer sällan än varje dag.
Och som prenumerant på Katrineholms-Kuriren kan din digitala insats under veckan vara att skapa goda nyhetsvanor för flera. Alla våra betalande prenumeranter har möjlighet att låta upp till fyra personer i hushållet att ta del av ert innehåll. Ge ditt barn en god vana – ge tillgång till dagstidningens rapportering.