Hotade döda kyrkopersonal i Vingåker – döms till villkorligt

Den man som hotat anställda i Västra Vingåkers församling döms villkorligt och till att betala skadestånd. – Jag är inte nöjd med domen, säger åklagaren.

Foto: Sterner Tobias

Övrigt2019-04-02 12:01

Mannen, som stått åtalad efter att ha hotat anställda i Västra Vingåkers församling, för att ha brutit mot kontaktförbudet han haft gentemot dem, samt för övergrepp i rättssak, dömdes på måndagen i Nyköpings tingsrätt. Han dömdes villkorligt och till att betala skadestånd. De utsatta personerna ska få 16 030 respektive 15 835 kronor i skadestånd för kränkning, vilket var de summor de begärt. Men åklagarna anser att den villkorliga domen är för mild.

– Som jag ser det nu är jag inte nöjd med domen och påföljden, jag delar inte rättens mening, säger åklagare Rahima Ortac.

Hoten mot de anställda i församlingen började komma för omkring ett halvår sedan och framfördes främst via ett chattprogram. I februari eskalerade det hela, när mannen skrev att han skulle bränna ner Västra Vingåkers kyrka och Kyrkans hus. Hoten ledde till att kyrkan började hålla stängt på dagarna. Den 21 februari fick mannen kontaktförbud utfärdat, som han dock bröt mot omgående genom att mejla de anställda. Därpå anmälde han sig själv till polisen. I ett mejl till polisen skrev han att han skulle döda de anställda. Efter det greps mannen och häktades den 15 mars.

I måndags hölls rättegång i Nyköpings tingsrätt och mannen fälldes på alla tre åtalspunkter: övergrepp i rättssak, överträdelse av kontaktförbud, samt olaga hot.

– Han dömdes, vilket är bra, men jag menar att övergreppet i rättssak är så pass allvarligt att påföljden ligger på fängelsenivå, säger Rahima Ortac.

Åklagare Fredrik Beijar, som väckte åtalet mot mannen, instämmer:

– Jag förstår inte riktigt hur de tänkte. Läser man lagstiftningen står det att villkorlig dom ska man få om det inte finns risk att man begår nya brott, men enligt min bedömning finns det stor risk för det. Han är dömd förut för olaga hot, det talar klart mot villkorlig dom.

Rahima Ortac har ännu inte tagit del av den skriftliga domen och vill vänta med att bestämma om hon ska överklaga, tills hon läst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!