I växthusen hos Strandviks blommor i Baggetorp är det varmt. På de stora borden står lådor med granris, kottar och halmstommar. Med bindtråd surrar Marianne Zetterberg fast stora pinjekottar på rosetter av ädelgran. De ska levereras till kyrkogårdarna inför allhelgonahelgen och alla ska vara likadana.
Stefan Larsson binder granris på halmstommarna. Han har arbetat här i flera år, efter en arbetsplatsolycka med sprängämnen där han förlorade sin ena hand.
- Det är bättre här, de här skotten exploderar inte, skojar han.
Vid ett annat långbord rensar Helena Pettersson ogräs ur taklökskrukorna.
Dags för julblommor
Fast det bara är oktober är det dags för julblommorna. Amaryllis, julstjärnor och hyacinter levereras och Strandviks gör julkorgar och dekorationer.
- Det är jätteroligt, man håller på så kort tid med varje sak, man hinner inte tröttna, tycker Anneli Karlsson, som också virar granris runt halmstommar.
Lasse Åhlström äger Strandviks tillsammans med sin fru Gunborg. Hans pappa träffade hans mamma och flyttade hit 1947. Då var det grönsaksodlingar här.
- Hade de extrapris på fläsklägg i stan gick ett ton kålrötter åt på samma gång. Nu måste man upp i sådana enorma volymer om man ska odla grönsaker, säger han.
100 000 penséer
Strandviks fröodlar en del sommarblommor, men det mesta levereras som "plugg" - småplantor - på stora brickor.
Ett par veckor före jul kommer de första hyacinterna för utplantering och i april öppnar man för allmänheten. Under sommarsäsongen säljs mängder av sommarblommor, som 100 000 penséer i olika färger och en del snittblommor, tulpaner och påskliljor.
Plantorna kommer från Tyskland, Holland och Skåne. Där finns de riktigt stora växthusen, som snabbt kan få fram stora mängder av de trendigaste växterna.
- Begonia och cyklamen är inte populärt längre och jag tror att orkidéer är på väg ut. Pelargoner och krukplanteringar är populärt, säger Lasse Åhlström.