År 2025 ska Sörmland vara Sveriges friskaste län, har landstinget slagit fast. Vägen dit går bland annat genom personcentrerad vård, där människan och inte diagnosen står i fokus.
– Vi säger ofta diabetiker, men alla människor är ju olika, säger Maria Björklund, diabetessköterska på vårdcentralen Linden i Katrineholm och dessutom projektledare för ett hälsoprojekt kring mat som har sin utgångspunkt i ett personcentrerat synsätt.
Matprojektet är ett resultat av de synpunkter och idéer som man fått in från diabetespatienter på Lindens vårdcentral. Den som får en diabetesdiagnos får också ofta råd om att lägga om kosten: minska sockerintaget, äta mer grönsaker och byta de snabba kolhydraterna mot långsamma varianter som gör att blodsockret hålls på en jämnare nivå. Men att gå från ord till handling, och komma igång med ett nytt liv, upplevs som svårt av många.
– Att bara få ett sunt recept gör inte att det blir av, säger Maria Björklund och förklarar att vårdcentralen därför satsat på matlagningskurser som haft stor framgång.
– När människor får smaka och göra det själva blir det aha-upplevelser.
I matlagningskursen har deltagarna också diskuterat utmaningen i att laga bra mat själv i en ofta stressad vardag, där färdigmat i stora, lättfångade, kolhydrat- och socker- och fettrika portioner blir lösningen för många.
Under matlagningskurserna har deltagarna fått hjälp att få upp ögonen för hur vardagsmatlagningen kan bli nyttig och enkel genom storkok. Inte heller behöver pizza- eller pajälskaren misströsta, utan bara se hur favoriterna kan förtrollas till nyttiga versioner med nya råvaror som är bättre för hälsan, förklarar Maria Björklund.
– Det finns patientefterfrågan på matlagningskurserna så det skriker om det, men det är inte landstingets roll i förlängningen att driva kurser, säger hon och hoppas nu att studieförbund ska ta över stafettpinnen och fortsätta arrangera matlagningskurser i studiecirkelform.
I höst kan personer med diabetes och andra som blivit rekommenderade livsstilsförändringar ta del av en serie inspirationsföreläsningar på vårdcentralen Linden. Här handlar det om allt från mat och motion till sömn och mindfulness.
– Men om vi ska få till en förändring i våra matvanor måste vi också vända oss till den unga generationen och få den att bli trendskapare, säger Maria Björklund.
Ett samarbete har därför inletts med kockelever på Lindengymnasiet som nu kan kalla sig förändringsagenter. I restaurangskolans kök laboreras det sedan i våras med recept som ska få just pizzan, pajen, pastan och pannkakan att förvandlas till hälsokost.
19 oktober blir det upp till bevis under en speciell temaeftermiddag som landstinget arrangerar på Lindengymnasiet. Då kommer de nykomponerade rätterna att presenteras av kockarna och få smakas av en panel med framför allt personer med diabetes som har allt att vinna på kostförändring. Men Maria Björklund puffar för att alla kan inspireras av diabetesmaten.
– Det personer med diabetes mår bra av mår alla bra av! Vår förhoppning är att det ska bli en trend att laga bra vardagsmat, säger hon.
Målet är också att kockarnas recept ska kunna användas i arbetet med att få sjukhusens kafeterior att servera sundare mat och fika (Läs mer om det i artikeln här intill).
I samband med tävlingen kommer också ett panelsamtal om diabetes och mat att hållas. Här är viljan att lyfta fram ytterligare aspekter på utmaningarna med livsstilsförändringar kopplade till en kronisk sjukdom som diabetes och ge kunskap till de som ska utveckla vården.