– Det ska bli roligt att gå på gymnasiet. Det blir kul med en ny skola och det verkar vara en bra skola, säger Lucie Karlkvist.
Inför gymnasievalet besökte hon öppet hus på både Lindengymnasiet och Duveholmsgymnasiet. Valet föll på samhällsvetenskapliga programmet på Duveholmsgymnasiet, som är det största gymnasieprogrammet i Katrineholm.
– Det är en bred linje och den verkar intressant, säger hon och förklarar att eftersom hon ännu inte vet vad hon vill göra efter gymnasiet vill hon hålla valmöjligheterna öppna.
– Förmodligen blir det högskolan, säger hon.
Samhällsvetenskapliga programmet är ett av flera så kallade högskoleförberedande program. Till programmets 64 platser fanns 53 förstahandssökande. Totalt lockar de högskoleförberedande programmen i Katrineholm färre sökande än de yrkesförberedande.
– Det är jättekul att vi har så många attraktiva program, säger David Rytter, rektor på Katrineholms tekniska college där många av de yrkesförberedande programmen finns.
– Om man ska tolka något så speglar gymnasieansökningarna samhället i stort och branschens efterfrågan på arbetskraft. Man tittar mot var det är lätt att få jobb, säger han och pekar på att arbetskraft efterfrågas bland annat inom bygg, el, energi och omsorg.
Högst söktryck har bygg- och anläggningsprogrammet. Här fanns 1,88 förstahandssökande per plats. Alla som vill får alltså inte börja, trots branschens arbetskraftsbehov.
– Dimensioneringen av utbildningen görs i samråd med de branschråd som finns och tog vi in alla skulle vi inte kunna erbjuda samma kvalitet och branschen kan inte erbjuda alla jobb, säger David Rytter.
El- och energiprogrammet har det näst högsta söktrycket per plats, följt av vård- och omsorgsprogrammet.
Vård- och omsorgsprogrammet har haft ett ökande antal sökande flera år i rad, enligt bildningsförvaltningen. Även i år finns fler sökande än platser, 85 till 56, men andelen pojkar som söker vård har nu minskat.
Bildningsförvaltningen konstaterar att en större andel elever i år har klarat att bli behöriga och att det, tillsammans med högre meritvärden för årets nior, leder till att meritvärdet för att komma in på kommunens gymnasieutbildningar har ökat för alla nationella program. Högst meritvärde krävs av den som ska gå det naturvetenskapliga programmet, följt av teknikprogrammet.