Hon bor med enbart killar – känner sig ensam

Farah är ensam tjej på ett asylboende i Vingåker. Hon har upprepade gånger förklarat att hon känner sig ensam och vill byta boende, men kommunen säger att de gör vad de kan.

Farah känner sig ensam och otrygg som ensam tjej på asylboendet Pegasus i Vingåker.

Farah känner sig ensam och otrygg som ensam tjej på asylboendet Pegasus i Vingåker.

Foto:

Övrigt2017-07-24 16:15

‒Jag känner mig otrygg och ensam, men ingen hjälper mig, säger Farah som bor på asylboendet Pegasus i Vingåker.

Där bor hon som ensam tjej tillsammans med enbart pojkar.

Farah är 17 år och kom ensam till Sverige från Iran 2015. Hon anlände först till Malmö, men blev snart placerad i Vingåker. Sedan dess har hon bott på flera olika boenden i kommunen. På boendet hon bor på nu är hon ensam tjej, något hon inte trivs med och upprepade gånger har påpekat för kommunen.

‒Jag vill inte bo där, jag vill bli placerad med andra tjejer. Jag vill inte vara ensam, säger hon.

Ludmila Holm är områdeschef för kommunens enhet Ung integration och har god insyn i ärendet.

‒Vi gör vad vi kan och försöker på olika sätt att hitta lösningar. Vi har flera flickor som har flyttat till träningslägenheter där de bor mer självständigt, men vi bedömer att just den här flickan fortfarande behöver stöd av personal, säger hon.

Att det bor både pojkar och flickor på boendet ser hon inga problem med.

‒Jag tycker att vi har ett jättebra förhållningssätt. Vi har utbildad personal i jämställdhet och kvinnosyn och pratar med ungdomarna om allas lika värde, säger Ludmila Holm.

Att ha separata boenden för killar och tjejer tror hon inte är en lösning.

‒Tvärtom, jag tycker att vi ska ha gemensamma boenden. De går i samma skola och ska fungera tillsammans som svenska medborgare, då tycker jag de växer av att bo på ett boende med gemensamma ytor, säger hon.

Robert Skoglund (S), socialnämndens ordförande i Vingåker, tycker att kommunens asylboenden fungerar bra och menar att det kan röra sig om enskilda fall där personer känner sig missnöjda.

Han säger att kommunen har boenden för att passa olika personers behov och att de även har ett boende där några flickor kan bo själva.

‒Jag tycker att vi är väldigt flexibla, sen kanske våra lösningar ibland inte räcker till, säger han.

Men helt separata boenden för flickar och pojkar tror han i längden inte är en lösning.

‒Utgångspunkten är att vi ska leva i ett och samma samhälle, då är det viktigt att normalisera att tjejer och killar kan umgås, säger han.

Ludmila Holm säger att hon kommer att informera sin personal om att återigen prata med flickan om situationen.

Farah heter egentligen något annat.

Ökad andel ensamkommande flickor

Socialstyrelsen slår fast att andelen ensamkommande flickor och yngre barn ökar. Andelen flickor bland ensamkommande barn har ökat från 16 procent 2012 till 23 procent under de första fem månaderna 2017.

I sin analys från juni i år kommer Socialstyrelsen fram till att landets kommuner behöver utveckla sitt mottagande av dessa flickor och barn.

De menar att många av flickorna befinner sig i en utsatt situation - flera är redan gifta, har egna barn eller placeras i familjhem som inte alltid utreds ordentligt.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om