Högstadieelever fick lära sig mer om arbetslivet

Polis, undersköterska eller elektriker? För den som går på högstadiet kan möjligheterna kännas oändliga.Under torsdagen fick eleverna på Stenhammarskolan chansen att lära sig mer om olika yrken.

Övrigt2017-09-15 07:01

Eleverna fyller den stora korridoren på Stenhammarskolan. Det är arbetsmarknadsmässa, vilket innebär en chans att redan nu få en försmak på de yrkesval som väntar i framtiden.

Många letar sig nyfiket till polisens bord. Det är Henrik Englund och Ted Bäck, från områdespolisen i Flen, som träffar ungdomarna. De två poliserna hjälper ett par av ungdomarna med att testa en skottsäker väst. En annan elev pekar på polisradion och undrar vad det är.

‒De flesta frågorna handlar om vår utrustning och den fysiska biten, om vi är snabba och starka. Men det är inte bara det fysiska, utan också det andra, som är viktigt som polis. En del ungdomar vågar kanske inte gå fram till oss annars, men nu har alla möjlighet att prata och ställa frågor, säger Henrik Englund.

För de elever som går i nian väntar snart valet till gymnasiet. Representanter från flera olika gymnasieprogram är på plats för att berätta om just deras utbildning.

Vid vård- och omsorgsprogrammet från Prins Wilhelmgymnasiets bord ser högstadieeleverna på när en övningsarm får en spruta och de får lära sig hur det fungerar när man tar pulsen och mäter blodtrycket.

‒Vi som går på programmet utbildas till att bli undersköterskor. Det är ett väldigt intressant yrke, säger Shams Al-Dawoodi som läser vård- och omsorg på gymnasiet.

‒Det är en bra utbildning som ger mycket erfarenhet. Sedan kan man välja själv om man vill plugga vidare, fyller hennes studiekamrat Ahmed Mahamud i.

Någon som värderar att ha ett stadigt jobb direkt efter gymnasiet är Linus Knutsson som läser lärlingsprogrammet, med inriktning på mur och kakel.

‒Vill man ha ett säkert jobb och bara plugga i tre år är det perfekt. Efter gymnasiet har man allt klart och behöver inte plugga i flera år till, man kan börja vuxenlivet och få ett bra jobb direkt, förhoppningsvis på den praktikplats man har haft under gymnasiet, säger han.

En bit bort pratar Göran Lundquist, delägare i Elbolaget glödlampan, med ett gäng högstadieelever.

‒Jag berättar för dem om vilka möjligheter som finns i elbranschen, man kan göra otroligt mycket och det är ett spännande yrke.

En grupp tjejer lämnar bordet efter att ha pratat en stund med Göran Lundquist.

‒De berättade att de fick hjälpa pappa hemma med datorn och annat. Ungdomar är nyfikna och hänger med i utvecklingen, det är viktigt att de kommer ut i arbetslivet, säger han.

Stenhammarskolan

Stenhammarskolan ligger i centrala Flen.

Skolan har runt 400 elever.

Eleverna på Stenhammarskolan går i högstadiet, i årskurs 7-9.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om