Hög tid för vinterdäck – här är allt du behöver veta

Från 1 december, om vinterväglag råder, måste alla fordon vara utrustade med vinterdäck. Frågorna som följer: Dubbade eller dubbfria däck, hur gör man med släp, och vad menas med vinterväglag? En som har stenkoll är trafikpolisen Stefan Tranemyr.

Stefan Tranemyr, trafikpolis i Nyköping.

Stefan Tranemyr, trafikpolis i Nyköping.

Foto:

Övrigt2018-11-26 10:05

Vintern kryper sig allt närmre och med det följer kylslagna morgnar med isbelagda vägar. Om man ännu inte har bytt till vinterdäck så är det läge att göra slag i saken.

– Det kan frysa på vilken morgon som helst nu. På de lite mindre vägarna kan det redan ha gjort det, säger Stefan Tranemyr, som har många års erfarenhet som trafikpolis i Nyköping.

I Sverige är det lag på att fordon måste vara utrustade med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars, om vinterväglag råder.

– Om man inte har det så blir det böter på 1200 kronor och så får man inte åka vidare, säger Stefan Tranemyr.

Vad menas med vinterväglag?

– Det är vinterväglag om det är snö, is eller frost på vägbanan. Sedan är det också en bedömningsfråga som avgörs av polisen.

En fråga som många ställer sig är om man ska köra med dubbade eller dubbfria däck. Där är det framförallt geografiska aspekter som man bör väga in, menar Stefan Tranemyr.

– Det beror ju lite på var man bor och hur mycket man åker. Vi på trafikpolisen kör ju till exempel med friktionsdäck (dubbfria däck, reds.anm.) på våra bilar, och det beror ju på att vi under större delen av tiden åker på de stora vägarna; E4, riksvägar och länsvägar. Där är det ju ofta barmark och ganska sällan ren is, säger han, och fortsätter.

– Bor man däremot långt ut på landet och åker till jobbet inne i stan varje dag, och det kanske är oplogat, då kan det ju till exempel vara aktuellt med dubbdäck.

[fakta nr="1"]

Ordningspolisens bilar, till skillnad från trafikpolisens, är exempelvis utrustade med dubbdäck eftersom de i större utsträckning åker ut på jobb på landsbygden.

Vad gäller om man ska köra med släpkärra?

– Om det är vinterväglag så måste du ha vinterdäck även på släpkärran. Och har man till exempel dubbdäck på bilen så måste det vara dubbdäck även på släpet. Men man kan ha friktionsdäck på bilen och dubbdäck på släpet, så att man får bättre bromsverkan på släpet. Däremot får det inte vara tvärtom, då kan släpet börja kränga.

[fakta nr="2"]

Hur bra är trafikanterna på att utrusta bilarna med vinterdäck, slarvas det?

– Jag vet att när lagen kom för en herrans massa år sedan så var det många som åkte med sommardäck under vintern. Vi rapporterade ganska många fall då, och det var flera som åkte ner i diket. Nuförtiden brukar de allra flesta ha vinterdäcken på.

Får sörmlänningarna ett gott betyg?

– Ja, det tycker jag. Överlag så är det inte så mycket anmärkningar på vinterdäcken.

[fakta nr="3"]

Dubbdäck kontra dubbfria däck: För- och nackdelar

Dubbdäck:

+ Dubbdäck ger bättre grepp på våt is.

+ På äldre fordon utan antisladdsystem är dubbdäck att föredra när vinterväglag råder.

- Dubbdäck river upp partiklar från asfalten och bidrar därmed till ökade luftföroreningar.

Dubbfria däck, även kallat friktionsdäck:

+ Sett till lös snö har dubbfria däck bättre grepp än dubbdäck.

+ Dubbfria däck är tystare och bullrar inte lika mycket som dubbdäck.

- Dubbfria däck har sämre grepp på våt is.

På rå is och hård snö är dubbade och dubbfria däck lika bra.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!