Historisk matresa i kommunens regi

Denna vecka ska alla äldreboenden och kommunala matleveransers göra en resa i nittonhundratalets mattraditioner.

Maträtter skapas utifrån rådande förutsättningar.

Maträtter skapas utifrån rådande förutsättningar.

Foto: Lindberg Calinge

Övrigt2018-06-04 08:45

Under temaveckan Historiesmakarna kommer bland annat kålpudding, klimp, landgång och mandelfisk vara några av maträtterna som serveras i kommunens alla äldreboenden och matlådeleveranser. Även skolorna kommer att serveras lunchmat med historisk prägel.

Temaveckan genomfördes för största gången förra året och blev mycket uppskattad. Nytt för i år är att de boende inom äldreomsorgen har varit med och rösta fram vilka rätter som ska serveras.

Finns det en hälsovinst med Historiesmakarna?

– Det beror på vilken rätt vi äter, säger Maria Isaksson, projektledare.

Hon menar att mycket fisk och grönsaker är nyttigt oavsett när rätten uppfanns.

– Vi minns genom maten vi äter. Och omväxling förnöjer. Det finns en hälsovinst i att folk blir glada av det de äter, säger hon.

Förr importerades inte lika mycket mat. Folk behövde hushålla med maten och ta tillvara på vad som odlades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!