Hennes håg stod till konsten

Övrigt2010-05-04 16:06

Lilian Herbertsson, Tallåsvägen 20 i Katrineholm, har avlidit i en ålder av 61 år. Hon arbetade i 30 år som tandsköterska på Folktandvården i Katrineholm.

Lilian Herbertsson var uppvuxen i Strångsjö där pappan drev taxirörelse. Hon hade ett konstnärligt sinnelag, och hade tänkt sig vidare i livet. Hon studerade konst, och hon hade författarambitioner, fick bland annat en novell publicerad i Allers.

Hon gifte sig med sin barndomskärlek Knut och blev kvar i Katrineholm. De fick tre döttrar, och Lilian Herbertsson var hemmafru mellan 1975 och 1984.

Sommaren 2008 berättade Lilian Herbertsson om sitt liv i två artiklar i Katrineholms-Kuriren. Två år tidigare hade hon fått beskedet att hon hade den obotliga sjukdomen ALS. Den innebär att de nervceller som styr kroppens muskler förtvinar, och det drabbar bland annat talet.

Lilian Herbertsson tog skrivandet till hjälp att uttrycka sig, och i en mycket välformulerad livsberättelse återgav hon minnen och förmedlade tankar och reflektioner. Ett råd hon ville ge andra var: ”Tänk efter vad som är viktigast för dig i livet. Det är så lätt att bara springa med i ekorrhjulet, att aldrig stanna upp, och en dag kan det vara försent.”

Själv tyckte hon i efterhand att hon borde ha sökt till Konstfack, som hon egentligen ville. De sista åren ägnade hon sin kraft åt att vara med sin familj, inte minst de fem barnbarnen, och att njuta av livet. Hon tyckte mycket om att resa, och sin 60-årsdag firade hon i Frankrike. Att vara i sin trädgård och i naturen, och träffa sina vänner var också viktigt för henne.

Närmast anhöriga är maken Knut, döttrarna Karoline, Josefine och Linnéa med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om