En anställd säger att arbetssituationen är riktigt pressad. När personalen på hemtjänsten lämnar sin lokal tidigt på morgonen har den inte en möjlighet att återvända tillbaka förrän det är dags att värma matlådan. När maten är uppäten är det samma sak som gäller, tills de går hem.
‒Vi kan inte åka tillbaka, ta en kopp kaffe och kissa, utan vi ska jobba på hela tiden. Hemma hos brukarna får vi heller inte kissa och det vill man ju inte heller utan vi får kissa ute på stan, på de offentliga toaletterna. Så man dricker ingenting och man håller sig, berättar en anställd.
‒Vi får heller inga vikarier. Ingen vill jobba hos oss eftersom det är på det här sättet.
Nu ska hemtjänstpersonalen också jobba längre på kvällarna. Beskedet kom plötsligt.
‒Man har inte fört någon som helst dialog med personalen, inte gjort någon riskanalys, ingen konsekvensanalys. Arbetssituationen är redan pressad som den är. Nej, det här är inte populärt, säger en anställd
Jarmo Heinonen, ordförande för Kommunal nordväst, säger att han har pratat med flera medlemmar om detta. Han förstår dem men säger att det också finns ett brukarperspektiv i beslutet.
‒Jag förstår arbetsgivarens argument och jag förstår personalen också. Om man jobbar till klockan 22 på kvällen kanske man inte ska börja klockan sju morgonen därpå.
Jarmo Heinonen har också hört att arbetssituationen är så pressad att personalen inte hinner eller har möjlighet att gå på toaletten.
‒Kommunal jobbar med den frågan också. Det måste påtalas till förvaltningsledningen som leder och fördelar arbetet, säger han.
Samtidigt uppmanar han personalen att sluta springa fortare och fortare eftersom det gör det svårt att driva saken mot politiker och ledning.
‒Springer de ännu fortare får de ännu mindre pengar till verksamheten. Samtidigt förstår jag empatidelen. Men det är inte våra medlemmars sak att ta det, säger Jarmo Heinonen.