Katrineholms kommun har sedan 2010 deltagit i undersökningen som mäter svenska kommuners kvalitet och effektivitet i relation till varandra. Projektet, som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), ger kommuner en möjlighet att få en uppfattning om kommunens verksamheter utifrån ett medborgarperspektiv.
Undersökningen bygger på de fem huvudområdena delaktighet, effektivitet, samhällsutveckling, tillgänglighet och trygghet. I fjol deltog uppemot 250 svenska kommuner i undersökningen.
– Det viktigaste med att mäta är att se hur det ligger till. Det är ett litet mått på hur vi sköter verksamheten, säger Anneli Hedberg, medlem i kommunstyrelsens styrgrupp för KKiK.
Resultaten från 2016 visar att Katrineholm förbättrat sig i områden som rör kommunens tillgänglighet.
– Medborgarna upplever att de har lättare att komma i kontakt med kommunen, säger Anneli Hedberg.
Däremot är skolresultaten i Katrineholm fortfarande låga jämfört med andra svenska kommuner, och den upplevda tryggheten har minskat.
– Vi måste ta det på allvar och titta på vad vi kan vidta för åtgärder.
Ett annat område där utvecklingen ser sämre ut är serviceutbudet inom LSS grupp- och serviceboenden. Av andelen maxpoäng fick Katrineholm 58 medan genomsnittet låg på 80. Resurserna på förskolan verkar också vara ett fortsatt problem då antalet barn per personal har ökat sedan 2015. Men väntetiderna till förskolan har minskat och inom hemtjänsten har det gått bra. Antalet vårdare som besöker en äldre person med hemtjänst under en 14-dagarsperiod har gått ner från 15 till 13.