Hemtjänsten får grönt ljus i rapport

Många äldre känner förtroende och trygghet för hemtjänsten. Det visar Sveriges kommuner och landstings rapport där man jämför vården och omsorgen om de äldre.

Övrigt2017-03-18 17:30

Vingåkers kommun får grönt ljus på flera områden, bland annat för bemötandet, förtroendet och tryggheten i hemtjänsten. Personalen har också tillräckligt med tid och brukaren har inflytande över sina insatser.

Dag Wallströmer, socialchef, konstaterar att det är mycket som är positivt i rapporten men att resultatet ändå är lite sämre än i fjol. Han tror att det beror på att det var extra mycket sjukdom i personalen under mätperioden.

‒Annars ser inte vi varför det skulle ha blivit sämre, säger han.

För Vingåkers kommun har, som Wallströmer uttrycker det, gjort en medveten satsning på kvalitet över lång tid.

‒Det här är inget som man åstadkommer snabbt, utan det är många medarbetare som under många år har bidragit till att utveckla verksamheten på det här sättet.

Vingåkers kommun har de senaste åren satsat på att ha en mycket hög personalkontinuitet för tre extra utsatta brukargrupper inom hemtjänsten: personer som kommer hem från sjukhus, personer i livets slutskede och personer med demenssjukdom.

Antalet hemtjänstbrukare har, enligt Wallströmer, inte förändrats nämnvärt från år till år. Men vårdbehovet har blivit större.

‒Kanske att vi har kommit lite längre där, för vi har ju ett överskott på boendeplatser i särskilt boende, vilket beror i huvudsak på att många väljer att bo kvar hemma, man är trygg med de insatser vi ger med hemtjänsten.

Den extra satsningen på vissa brukargrupper har dock medfört att personalkontinuiteten för övriga hemtjänstbrukare har försämrats, vilket socialförvaltningen kommer att arbeta vidare med.

‒Vi har successivt utökat personalstyrkan vartenda år, under de senaste fem-sex åren i alla fall och det planerar vi att fortsätta att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!