Hatten på för de blivande studenterna

Studentfirandet har börjat. Under fredagseftermiddagen tog Katrineholms blivande studenter på sig mössorna för första gången – givetvis bakochfram.

Stämningen var på topp i Duveholmsgymnasiets aula.

Stämningen var på topp i Duveholmsgymnasiets aula.

Foto:

Övrigt2017-06-02 18:56

Det busvisslas, tutas och tjoas utanför Lindengymnasiet i Katrineholm. Här klappar sannerligen många hjärtan med friska slag. Det är runt lunch och avgångsklasserna ska äntligen inleda studentfirandet med den traditionsenliga mösspåtagningen.

– Tro inte att reglerna försvinner bara för att ni ska få sätta på er studentmössan snart. Fram tills studenten får ni inte ha mössan på er åt rätt håll, skrattar Bengt Lind, rektor på Lindengymnasiet, när har håller tal för gymnasieeleverna som om två veckor tar studenten.

På ett gemensamt ett, två, tre placerar eleverna sina vita hattar på huvudena och firandet är i gång. Efter att studentsången sjungits återvänder dem in i skolan för att äta en tvårätters mösspåtagningslunch tillsammans, innan de fortsätter kvällen på egen hand.

I Duveholmsgymnasiets aula börjar ceremonin efter lunch. Klassikern "Vi har tagit studenten, fyfan vad vi är bra" skrålas högljutt, men man hör det knappt på grund av alla visslor och tutor. Medieläraren Lars Halvarsson inleder festligheterna:

– Ursäkta, får jag störa en liten stund? Visst är det väl så att dem som skriker mest har arbetat minst? Nej hörrni, är det någon här som är redo för mösspåtagning 2017?

Kommentaren följs av publikens jubel och tävlingar, prisutdelningar och utmärkelser får plats i ett program planerat av engagerade ettor och tvåor under den kommande halvtimmen innan det även här blir dags för studentsången. När sången avslutas med "hurra!" blir även Duveholmsgymnasiets och Katrineholms Tekniska colleges avgångsklasser krönta med den vita mössan.

Nu är det bara två veckor kvar innan alla sistaårselever får vända mössan rätt. Under tiden ska det sista skolarbetet avslutas, men just i dag är det nog ingen som tänker på skolarbete.

– Ikväll ska vi festa, det blir nog Harry's. Men först ska vi käka pizza och förkröka i någon park, säger Alva Ström och Amanda Thörner.

Reglerna för studentmössan

Kvinnor får bära studentmössan vid alla tillfällen

Män får bära studentmössan när de har på sig högtidsklädsel

Mössan måste vara bakvänd tills att man fått sina slutbetyg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om