Familjen var musikalisk. Fadern spelade klarinett och äldste brodern klarinett och saxofon, instrument som även Harald Hagberg trakterade. Fadern spelade bland annat i ett kapell som underhöll passagerarna när ångbåtarna på Tisnaren gjorde sina söndagsutflykter.
Efter skolan började Harald Hagberg arbeta på Pump-Separator. Han gifte sig 1938. Strax därefter byggdes familjens villa där två döttrar växte upp. En tid drev Harald Hagberg egen verksamhet hemma i villan. Yrkeslivet fortsatte med anställningar på AHAB i Flen, Litografen i Norrköping och i flera omgångar på SKF, där han även en tid var verksam på verkstadsskolan. Han var svarvare, men läste sedermera till ingenjör. Efter sin pensionering från SKF var han en kortare tid lärare för förståndshandikappade.
Musiken var alltid ett stort intresse. I yngre dagar spelade han i Katrineholms musiksällskap och Katrineholms blåsorkester och var åtskilliga gånger med och spelade maj i by. I cirka tio år spelade han dansmusik i bland annat Königs orkester. På äldre dagar ledde har även en mindre musikensemble i IOGT:s regi. Nykterhetsrörelsen låg honom i alla år varmt om hjärtat.
1969 byggdes sommarstuga vid en vik av Tisnaren där familjen tillbringade mycket tid med båtliv, lite fiske och bärplockning.
När Harald Hagberg blev änkling 1987 tog ett annat stort intresse fart: allt som hade med ångmaskiner att göra. Han skaffade sig en ångbåt med en maskin som han själv tillverkat. Trots sin höga ålder var han smidig och så sent som i somras klev han ombord på sin ångbåt.
Harald Hagberg avled den 17 april efter ett långt och innehållsrikt liv tre veckor före sin 100-årsdag. Närmast anhöriga är två döttrar och svärson.