Här vill oppositionen höja insatserna med 120 milj

Majoritetens förstärkningar till skola, förskola och äldreomsorg är otillräckliga. Det anser de flesta av kommunfullmäktiges partier, som inför beslutet om budget 2018 avsätter totalt 120 miljoner kronor mer till välfärdsdriften.

Christer Sundqvist (M), här tillsammans med topparna i samarbetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna, tycker att hans partis politik kommer väl till sin rätt i den gemensamma budgeten.

Christer Sundqvist (M), här tillsammans med topparna i samarbetspartierna Moderaterna och Socialdemokraterna, tycker att hans partis politik kommer väl till sin rätt i den gemensamma budgeten.

Foto:

Övrigt2017-11-15 15:00

På måndag ska S- och M-förslaget till budget 2018 och plan för 2019–2020 stötas och blötas av fullmäktige. Det lades fram för en månad sedan, då de rödblå presenterade såväl förstärkningar inom skola och äldreomsorg som en lång rad bygg- och anläggningsinvesteringar.

Bland annat vill majoriteten utöka vård- och omsorgsnämndens ram med 38,2 miljoner kronor och bildningsnämndens med 36,2 miljoner.

Men det är inte nog. Det tycker de flesta av oppositionspartierna, vars budgetförslag andas stor oro särskilt för personalförsörjningen inom skola och äldreomsorg. Nästan alla vill därför öka budgetramarna ytterligare.

Liberalernas förslag budgeterar tio miljoner kronor till äldreomsorgen och lika mycket till skolan. Kristdemokraterna vill ge vård- och omsorgsnämnden 15 miljoner mer och åtta miljoner till skolan. Centerpartiets budget förstärker äldreomsorgens ram med 15 miljoner och fem miljoner i buffert.

– Inte bara pengar behövs. Man måste arbeta med personalen, så att den orkar göra det den ska och finnas till för de äldre, säger Inger Fredriksson (C).

Miljöpartiet vill omfördela fem miljoner till vård och omsorg. Sverigedemokraterna ger ojämnförligt mest: 26 miljoner kronor vardera till de två nämnderna.

– Vi behöver fler anställda. Många av de problem vi ser inom skola och äldrevård relaterar alltför ofta till underbemanning, menar Mica Vemic (SD).

SD:s inställning till Järvenskolan – en bygginvestering på drygt 230 miljoner 2019 – svävar. L och KD är starka motståndare. De ser inte behovet och avskräcks av de höga kostnaderna. Enligt Ewa Callhammar (L) skulle kommunens årshyra hamna i häradet 20 miljoner.

– Byggs den tvingas vi höja skatten, befarar hon.

– Jag ser inte att en storskola är svaret på de låga meritvärdena, säger KD:s Joha Frondelius.

Av oppositionspartierna är MP:s budget den mest återhållsamma. Försiktigheten är tydligt kopplad till uppfattningen att majoritetens investeringar är alltför svulstiga.

[fakta nr="4"]

Partiet ser ett behov av de kommande satsningarna på två nya skolor, ett äldreboende och ett nytt LSS-boende, men också att de begränsar utrymmet för andra välbehövliga investeringar. MP befarar att kostnaderna dessutom kommer att skena iväg till följd av överhettningen i byggbranschen.

– Osäkerheten gör det mycket svårt att lägga en trovärdig investeringsbudget. Det kommer att bli svårt att hitta byggare inom rimliga kostnader. Det kommer alldeles säkert att bli nödvändigt att korrigera och prioritera hårt i investeringsbudgeten löpande under året. Det är ett jätteproblem, tycker Ylva G Karlsson (MP).

Den uppfattningen delas av flera partier. L och C går hårdast fram med kniven bland investeringsposterna för ny- och ombyggnader av gator, parker och cirkulationsplatser. Så hittar L 42 miljoner till att under tre år bygga ett 20-tal nya förskoleavdelningar, vilket ses som nyckeln till mindre barngrupper.

[fakta nr="1"]

Vänsterpartiet tycker att majoritetens investeringsplan i stort är rimlig men ger mindre pengar till Stråket och skjuter Stortorget, Idrottens hus och ny konstgräsplan framåt i tid. V är ensamt om att inte öka vård- och omsorgsnämndens budget. Däremot vill partiet, liksom KD, öka socialnämndens ram.

– Nämnden har börjat komma i fas efter flera års underfinansiering. Vi är inte säkra på att det räcker med majoritetens utökade ram, säger Tony Rosendahl (V) och vill ge nämnden tre miljoner extra.

[fakta nr="6"]

SD vill i stället minska nämndens ram – med 27,5 miljoner.

– Utgifterna har skenat i flera år. Därför vill vi att förvaltningens styrdokument justeras, så att stöd endast beviljas till nivån av lagstadgat minimum, kommenterar Vemic.

[fakta nr="5"]

KD är det parti som sprider gracerna mest i sin budget. Partiet vill förstärka också service- och tekniknämnden, Viadidakt och kulturnämnden.

– En budget ska ta ansvar för hela kommunens verksamhet. Vi ser att det saknas både medel och resurser och att de anställda inte mår bra i flera verksamheter, säger Frondelius.

[fakta nr="3"]

C ger samhällsbyggnadsförvaltningen 1,5 miljoner för skötselbidrag till enskilda vägar och servicepunkter på landsbygden.

– Det finns inte så mycket landsbygd i majoritetens budget, det mesta gäller staden. Så har det alltid varit. De brukar bli lite mer intresserade av landsbygden inför valet, säger Fredriksson.

[fakta nr="2"]

Kulturnämnden får sin största ramökning genom L. De tre miljonerna ska användas till en centralt belägen fritidsgård.

– Den behövs. Ungdomarna, barnen och de äldre är det viktigaste vi har att satsa på, säger Callhammar.

Det är med pengar tagna ur kommunstyrelsens budget som oppositionspartierna finansierar nämndtillskotten.

– Lägger man tid och pengar på förändring kan man nå resultat. Det visar kommunens samarbete med näringslivet på ett bra sätt. Men det görs inte inom äldreomsorgen och skolan. Där är det alldeles för mycket quick fix, tycker Frondelius.

Om Moderaterna styrde kommunen skulle budget 2018 inte se särskilt annorlunda ut mot vad den gör i samarbetet med S.

– Vi är ganska nöjda, säger Christer Sundqvist, ordförande för M i Katrineholm och ledamot av kommunfullmäktige, om budget för nästa år.

I år är det åttonde gången som M lägger en budget tillsammans med den forna politiska ärkefienden Socialdemokraterna. Steget från att sitta i opposition till att dela makten med S har inte tvingat fram några politiska avsteg ur ett budgetperspektiv, menar Sundqvist.

– Budgeten är en följd av den kommunplan som vi har varit med om att ta fram. Och i den har vi fått med det som står i vårt valprogram.

Sundqvist har inte haft några fingrar med i det förslag som M- och S-majoriteten väntas klubba igenom i nästa vecka. Det är partiets gruppledare Lars Härnström som har jobbat med budgetberedningen.

– Det är svårt att peka på någon enskild sak som är moderat budget i år. Men vi har fått med mycket som vi gått till val på, bland annat att ingen skatt ska höjas.

Om du leker med tanken på att M styrde Katrineholm ensamt, skulle budget 2018 då se annorlunda ut?

– Inte jättemycket. Mycket i kommunen styrs inte av oss politiker. Socialtjänsten, till exempel, rår vi inte mycket över.

Det är nu mindre än ett år kvar till nästa val. Kan det i valrörelsen vara till nackdel för M att ha varit med om att lägga den ekonomiska planen för halva nästa mandatperiod?

– Nej. Jag tror att man ska se budget 2018 och planen 2019–2020 som olika saker. Planen kan förändras, så vi är inte bundna av den på något sätt.

[fakta nr="7"]

Så fördelar S och M i budget för 2018

Tillväxt, tilltro och trygghet. De är ledorden för den budgetplan 2018–2020 som Katrineholms styrande socialdemokrater och moderater presenterade för en månad sedan.

Den beskrivs som svagare än årets budget, men kommer enligt S och M:s uppfattning att stärka välfärden i kommunen.

Följande siffror visar vad majoriteten avser att ge respektive nämnd, hur stort investeringsutrymmet är samt hur mycket pengar som föreslås gå till fastighetsinvesteringar.

814 miljoner till skola och förskola. Bildningsnämnden har den största budgetramen av kommunens nämnder. Till 2018 föreslås den öka med 18,2 miljoner kronor. Därtill ges ett tidsbegränsad tillskott på fem miljoner till följd av ökat antal barn och unga i verksamheten. Investeringsbudgeten uppgår till drygt 21,3 miljoner och ska till stor del användas till elevdatorer, teknisk utrustning och inventarier.

670 miljoner till vård och omsorg. Vård- och omsorgsnämnden får nästan 25,4 miljoner kronor mer än i årets budget. Utöver det ges en tillfällig resursförstärkning med tio miljoner efter ett mycket knackigt 2017. Ingen annan nämnd får en så stor budgetökning nästa år. Drygt 3,8 miljoner är avsatta till investeringar. I pipeline inför 2020 ligger en investering på 14 miljoner till inventarier till det nya äldreboendet.

214,5 miljoner till kommunstyrelsen. Ramen för kommunstyrelsen inklusive den egna ledningsförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen blir snävare än i år. Det beror på de tidsbegränsade satsningar som finansieras med medel ur den så kallade välfärdsfonden. Drygt 83 budgetmiljoner ska användas till 44 investeringsposter, bland annat bredband, markreserv och gatu- och parkprojekt.

175,6 miljoner till socialnämnden. Den av försörjningsstöd pressade socialnämnden får i grunden en något mindre ram att röra sig med jämfört med 2017. En tillfällig resursförstärkning på tre miljoner kronor vänder på kuttingen något. Nämndens investeringsbudget är blygsam: 1,3 miljoner att använda till arbetsmiljöåtgärder, digitalisering, möbler och inventarier.

99,8 miljoner till service och teknik. Till en något höjd ram jämfört med 2017 får service- och tekniknämnden en tillfällig resursförstärkning på 200 000 kronor. Den ska användas till försöket att ge pensionärer gratis kollektivtrafikresor nästa sommar. Nämndens investeringsram uppgår till 47,3 miljoner och ska bland annat användas till asfalteringar, belysning, ny konstgräsplan och upprustningen av Backavallen.

57,2 miljoner till Viadidakt. Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning får i grunden en ramökning med 4,3 miljoner kronor. Två miljoner skjuts tillfälligt till för att förstärka yrkesvux. 430 000 kronor till inventarier är den enda investeringsposten. Bygg- och miljönämnden har ingen investeringsbudget alls. Den nämndens ram – kommunens minsta – uppgår liksom i fjol till 514 000 kronor.

37,3 miljoner till kulturen. Kulturnämndens budgetram för 2018 blir bara obetydligt högre än för 2017. 775 000 kronor i extra medel ska användas till ungdomsverksamhet i Valla, nämndens ungdomsverksamhet generellt och till musikteaterprojektet "Kvinnorna och staden". Investeringsramen uppgår till 5,2 miljoner. Den största posten är färdigställandet av Black box, en flexibel teaterlokal.

28,7 miljoner till VSR. Ramen för Västra Sörmlands räddningstjänst utökas marginellt från 2017 till 2018 med knappt 1,4 miljoner. De 28,7 miljonerna är Katrineholms del av räddningstjänsten, som även finansieras av Vingåkers kommun. Den nya brandstationen som nu börjat byggas ingår inte i VSR:s budget utan i KFAB:s. S- och M-majoriteten avsätter 40 budgetmiljoner till bygget nästa år.

137,6 miljoner till fastigheter. Det är den sammanlagda investeringsbudgeten för KFAB:s, Kiabs och kommunens egna fastigheter nästa år. Bland satsningarna märks nya brandstationen, ny förskola Örnen och ombyggnad av Furulidens kök. De höga kostnaderna för nya skolor, nytt äldreboende och p-hus på Norr ligger i planen för 2019. Där återfinns även tillbyggnaden av socialtjänstens lokaler.

Liberalerna

... varnar för skenande offentliga utgifter och lågkonjunktur. I partiets budget står därför många investeringar tillbaka; allt från konstnärliga utsmyckningar till gator, torg och parksatsningar.

+ I likhet med C vill L se fler satsningar på landsbygden: bredband, nya bostäder och 1,5 miljoner årligen till enskilda vägars skötsel.

+ L ger mer än majoriteten till teknisk utrustning i förskolorna. Skolan ska satsa mer på svenska som andraspråk och modersmålsundervisning. Inför barnkonsekvensanalys inför politiska beslut, kräver L.

+ Delar av service- och tekniknämndens verksamheter konkurrerar med näringslivet och bör läggas ut på entreprenad, menar L.

+ Utöver Dufvestrand vill L förbereda för ytterligare ett nytt äldreboende och skapa avdelningar med språk- och livsstilsprofiler inom omsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!