Den historiesmakande veckan avrundades med en överraskande efterrätt. Från ändrade matsedlar och aktiviteter i skola och i äldreomsorg, till en föreläsning som lyfte matens roll i samhället och i kulturen. Richard Tellström, måltidsforskaren som vi sett i "Historieätarna" gav katrineholmsborna nya perspektiv på maten, en del av livet som många tar för givet.
– Maten avslöjar tidsanda, värderingar och social ambition. Vi värdeladdar maten beroende på kultur och geografisk plats. Tillagning och uppläggning spelar också in, berättar han.
Som exempel tar han upp ägg. Han menar att ett kokt ägg i en matlåda inte har så stort känslomässigt värde, men att ägghalvor på ett julbord får en annan värdering.
Richard Tellström talar om smakackord, ett uttryck för ett antal grundsmaker som ingår i geografiska och kulturella sammanhang. I Sverige har vi ett smakackord som grundar sig i mjölkprodukter, kött, spannmål och andra livsmedel vi haft tillgängliga under längre perioder. Spår av detta smakackord kan man se i våra vardagliga matval, men han använder sig av "Sourcream/onion"-chipsen för att förtydliga sitt exempel. Att de flesta föredrar den smaken när det kommer till chips, förklarar han med att vi historiskt sätt är vana med smaken av den syrliga mjölkprodukten och lök. I andra länder är det andra smaker som dominerar.
Publiken lyssnar uppmärksamt och får under föreläsningen små uppgifter, bland annat att ålderbestämma olika maträtter. Vid föreläsningens slut dröjer sig alla kvar i ytterligare 20 minuter för att ställa frågor, bland annat om ursprunget till "Janssons frestelse", men också för att diskutera att ärtsoppan förmodligen funnits med oss i över 2000 år.
Projektledaren för den historiesmakande veckan, Maria Isaksson, var också på plats och summerade veckan.
– Vi har fått väldigt bra respons. Barnen gillade 40-talsmaten, fisk med äggsås och potatis var verkligen en favorit. Både unga och äldre vill att detta ska bli ett återkommande tema, vilket vi tycker är jätteroligt, berättade hon.
Veckan anordnades i samband med Katrineholms 100-årsfirande och mat från det senaste århundradet i fokus.