Många är oljepannorna i Flen som kastats ut och ersatts med fjärrvärme sedan Rindi startade fjärrvärmeverket på Talja. Miljövinsterna är betydande. Bränslet i fjärrvärmeverket är i huvudsak flis
– Vi har omkring 165 abonnenter. Bland dem de flesta av bostadsbolagets och kommunens fastigheter och de flesta företagen, säger Tomas Karlsson. Villaägarna har varit svårare att nå. Nu när elpriset faller är det kanske heller inte bästa läget.
Inte enkelt för alla
Han konstaterar samtidigt att som villaägare är det inte så enkelt alla gånger att ansluta sig till fjärrvärmen. Det behövs att villan ligger utmed en huvudkulvert eller att man är flera i ett område som vill ansluta sig.
– Att gräva en lång sträcka för att lägga kulvert bara till en abonnent blir för dyrt.
En villaägare som blivit fjärrvärmekund är Märta Wahlström.
– Det bästa jag har gjort. I huset är det varmt och skönt utan att jag behöver oroa mig för olja eller ved, sa Märta Wahlström efter rundvandringen i fjärrvärmeverket.
Bara en myt
Att man för tid och evighet sitter fast när man en gång anslutit sig och bara har att följa fjärrvärmeleverantörens prissättning, beskriver Tomas Karlsson som en myt.
– Detta hör man ofta och jag blir så frustrerad. Är man missnöjd så kan man säga upp avtalet, precis som vilket annat avtal som helst, och vi kommer och tar bort vår installation hos kunden. Nya fjärrvärmelagen reglerar vår verksamhet med krav på en öppen redovisning. Kunderna kan begära förhandlingar och även kräva att priset ska avgöras av en medlingskommission.
Anslutningsavgiften till fjärrvärme för en villa är 65 000 kronor. Driftskostnaden för normalvillan är sedan 15 600 kronor per år för värme och varmvatten.