Här kan man bo!

Vi kör österut på en slingrande landsväg mot Österåker. Höstlandskapet är vackert, färgsprakande träd ramar in röda hus och ladugårdar. Några hus är igenbommade, men de flesta rår om sina människor. För tio år sedan bodde jag på en sådan här lite avsides belägen hästgård. Utan att jag egentligen vill det kommer det en längtan in i min stodstadspräglade kropp.

Övrigt2011-10-14 07:03

- Vi kanske skulle köpa ett hus här och bo på landet, säger jag till Kuriren-kompanjonen Elin, när vi står med näsavstånd över en idéskiss för Energibyn som planeras på ängen bredvid Österåkers friskola.

Det är Egil Boräng, ordförande i Sockenrådet, och Björn Andersson, moderat kommunalråd i Vingåker och boende i Österåker, som visar skisserna över husen som ska kombinera kulturhistorisk charm och modern funktion, för en kostnad under två miljoner.

- Det kan vi erbjuda bara för att vi säljer de kommunalägda tomterna för en krona, konstaterar Björn Andersson.

Bredvid står friskolans två lärare och vill höra mer. Anna Frössevi och Ida Borin brinner för sin skola, men vet samtidigt att barnunderlaget är förutsättningen för framtiden. Och då betyder nyinflyttade med barn mycket.

- Vi vill helst inte dela upp barnen i klasser med utgångspunkt från ålder. Vi vill att det ska vara barnen egens utveckling som styr, säger Anna Frössevi och berättar stolt att här får alla barn i Mumingruppen (de äldsta barnen) vars en iPhone när de börjar skolan för att använda i skolarbetet (söka fakta, dokumentera och så vidare).

Hembygdsföreningens ordförande Arne Westberg hälsade också på vid Kuriren-Bussen. Precis som de andra brinner han för Österåker.

Tora Finnberger, 11 år, och Annie Magnusson, 10 år, är på uppdrag för skoltidningen Korpgluggen, och deras frågor är välformulerade. De är nyfikna på Kuriren, helt enkelt.

På tisdag kör vi till Sköldinge. Välkommen dit!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om