Allt fler svenskar sägs återupptäcka förtjänsterna med att cykla. Branschen talar om en kraftigt stigande försäljning av cyklar, och särskilt i storstäderna visar mätningar de senaste åren att det är trendigt att trampa – både för bättre hälsa och miljö.
I genomsnitt cyklas det 5,3 miljoner kilometer varje dag runt om i landet. Men faktum är att vi sätter hjulen i spinn i mindre utsträckning i dag än för 20 år sedan. Utanför städerna cyklar vi både mer sällan och kortare sträckor än tidigare, enligt den rapport om cyklandets utveckling som Trafikanalys presenterade 2015. Den byggde på de nationella resvaneundersökningarna.
Samtidigt tyder trenden på att cyklismen kan vara på återgång och att cykeln är ett bruksföremål som åter börjar användas mer i vardagen.
– Cykeltrafiken ökar, och cykelns roll som transportmedel i ett hållbart och fossilfritt transportsystem uppmärksammas allt mer.
Det säger Hans Brattström, handläggare vid Sveriges kommuner och landsting, till Nyhetsbyrån Siren.
Nyhetsbyrån har undersökt hur stora ytor vi har att röra oss på när vi svingar oss upp i sadeln och tar fart mot skola, arbete eller för att känna frihetens vind i håret. Siffrorna har sammanställts ur kommun- och landstingsdatabasen Kolada och kommer dels från Statistiska centralbyrån, dels från Nationell vägdatabas.
De gäller för allmänna cykelvägar som anlagts och driftas av kommunerna. När cykelbanornas längd slås ut på antalet kommuninvånare visar det sig att invånarna i skånska Bromölla och värmländska Forshaga är de som har störst svängrum i landet. Per invånare finns där 6,3 meter att cykla på.
I Sörmland är det Trosa kommun som anlagt mest cykelväg per invånare: 3,3 meter. Genomsnittet i landet är 2,1 meter på invånare, enligt Nyhetsbyrån Siren.
Detta snitt har ökat under de senaste två åren.
– De planeringsinsatser som görs för att skapa bättre förutsättningar med sammanhängande, gena och säkra cykelvägar är viktiga, till exempel för att underlätta cykelpendling, säger Hans Brattström.
Trosa kommun hade 2014 avsevärt mindre väg per invånare att erbjuda cyklisterna: 0,7 meter. Ingen annan kommun i länet har ökat så mycket; i de flesta fall är vägsträckan per invånare oförändrad under de senaste åren.
Nyköping kommer på andra plats i länet med 2,6 meter per invånare, Eskilstuna på tredje med 2,0. Därefter följer Gnesta, 1,7; Vingåker, 1,6; Katrineholm, 0,4; Strängnäs, 0,3; Flen och Oxelösund, 0,2.