På bara några decennier har synen på jordbruket förändrats. Från bondesamhällets heltidsarbete för att få mat på bordet till att vi i dag ser maten som en av många självklarheter. Skördedagen på Julita gård är en av de evenemang som anordnas i stället för jordbrukets dag, och det är just den nya skörden och jordbruket runt i kring som är fokus. Och mer rätt i tiden hade det inte kunnat vara, jordbrukarnas bord dignade av närproducerade, svenska grödor. Traktorentusiasterna jämförde, diskuterade och körde runt i sina veterantraktorer så mycket att det ständiga brummandet till slut blev en helt naturlig del av miljön. På en åker i närheten svingades lien och säden skördades för hand.
– Allt jag har här på bordet framför mig har skördats i går eller i dag, berättade Karolina Svensson, som odlar sallad, gurka, tomater och mycket annat på sin gård i Sketorp.
Drömmen är att hon ska kunna försörja sig på sitt närproducerade jordbruk, men än så länge är det bara en hobby.
Birgitta Augustesen var också på plats och sålde honung.
– Det så häftigt att så många barnfamiljer kommer och tittar, det är ju en viktig del av samhället. Maten hör ju till, sa hon.
Per Larsson, arrangör för evenemanget, var nöjd med den breda uppslutningen och planeringen.
– Det är precis rätt tid nu. Det är många skördetröskor ute på vägarna nu och det märker de flesta, sa han och skrattade.
Julita gårds-favoriterna Pettson och Findus var även på plats och underhöll barnen, fika serverades i hembygdsföreningens tält och man kunde ta en åktur runt området i traktor. Ludvig Tigerhielm var på plats med gamla redskap, linne och garn från egna får till försäljning.
– Jag tycker det är roligt att samla på gamla saker. Kanske behöver traktorkillarna här en ny skiftnyckel? Sen har jag ju redskap för skörden också, både nyare och äldre, sa han.
Matti Viking Leino föreläste även under dagen med höll fokus på spannmålet, något som Per Larsson definitivt inte tycker att man ska förringa.
– Säden var ju vår huvudföda för inte alls länge sen. Vi åt gröt och bröd och var beroende av detta. Skördearbetet är en viktig del av vårt kulturarv, sa han.