Fogelstad musikteater har fallit på målsnöret ett par gånger med det efterlängtade projektet att skapa musikteater av Kerstin Ekmans romansvit om uppväxtstaden Katrineholm. Men nu ska det bli av. I söndags möttes för första gången nästan alla inblandade på spelplatsen, Lokstallarna i Katrineholm.
I "Kvinnorna och staden" beskrivs 1900-talets samhällsutveckling från landsbygd till stadsliv ur kvinnornas perspektiv, med sömmerskornas, tvätterskornas, bagerskornas och servitrisernas ögon.
Redan nu har scenografen Anders Wirén skapat snillrika skisser och modeller för scen och kostymer. Lokstallarnas vändplatta blir en vridscen med stad och land, tidens gång visas genom att kvinnornas kjolar blir kortare under föreställningen. Fogelstakörens medlemmar kommer att kliva in och ut ur olika roller med hjälp av enkel rekvisita.
‒Det här är ett stort projekt med en halvstor budget. Egentligen skulle man behöva ha en stor verkstad bakom sig, säger Anders Wirén som dock tycks se fler möjligheter än utmaningar i arbetet.
Till sin hjälp får han bland andra Viadidakt arbetsmarknad som ska skapa delar av kostymerna och scenen.
‒Det här har ett värde för dem som är hos oss på praktik, att de får vara med och återskapa en del av den svenska kulturen, säger arbetsledaren Barbro Arvidsson.
Monica Hassle och Suzanne Ernrup, som tillsammans har på pricken 100 års erfarenhet av att jobba på och bakom scener, bildar tillsammans producentduon "Sumo".
‒Den här föreställningen är så viktig för Katrineholm, säger Suzanne Ernrup.
Båda konstaterar att det i ljuset av metoo-rörelsen känns ännu mer högaktuellt och angeläget att skildra kvinnohistoria – och att det är viktigt att Fogelstadgruppen och Kvinnliga medborgarskolan lyfts fram när kvinnornas historia kommer på tal.
Producenternas förhoppning är att "Kvinnorna och staden" dessutom ska vara en riksangelägenhet, som kan låta tala om sig på samma sätt som Ingmarsspelen i Nås eller Himlaspelet i Leksand.
‒Det här är ju hela Sveriges historia, säger Suzanne Ernrup.
Regissören Stalle Ahrreman ser med stor glädje fram emot att få spela "Kvinnorna och staden" nära järnvägen som staden byggdes kring och att få utnyttja den unika spelplats som Lokstallarna är.
‒Det ska bli härligt, det är en fantastisk plats.
Med en grund som mimare längtar Stalle Ahrreman efter att få koreografera den runt 20 kvinnor starka kören och få dess medlemmar att kliva fram i rampljuset. Två professionella skådespelare och fem musiker medverkar sida vid sida med kören.
Marie Selander, dramats berättare/sångerska och kompositör som har drivit fram att projektet nu blir av, är själaglad. Hon har skött kontakten med Kerstin Ekman och hoppas att författaren kommer att ha möjlighet att se föreställningen i sommar. För Selander är det ett drömprojekt som nu blir verklighet.
‒Nu har vi ett stort jobb framför oss, säger hon.