Från Arlanda till Holland och så vidare till Perus huvudstad Lima är den planerade resrutten. Bostad är ordnad hemma hos två familjer och hon ska vara volontär i en skola och på ett barnhem.
Från Sparreholm med 800 invånare till Lima med 7,6 miljoner invånare. En omställning väntar Hanna Lundin.
Två stipendier
– Jag har önskat länge att ge mig ut till något volontärjobb. Min mentor på Prins Wilhelm-gymnasiet peppade mig. Sen har min spanskalärare Carmen Castilla sporrat och hjälpt mig otroligt mycket med kontakterna. Familjerna jag ska bo hos är hennes bekanta.
I somras tog Hanna Lundin studenten. Hon fick två stipendier och visste direkt vad pengarna skulle användas till. Perubiljetterna var då beställda. In i det sista förstärker hon reskassan på lagret vid Statoil Logistic i Flen.
Starkt intresse
Intresset för människors livsvillkor på andra håll i världen växte sig starkt då hon och några kamrater startade en FN-grupp på gymnasiet.
– Det är ju sjukt så olika vi har det beroende på var vi bor på jorden. Men det är inte bara för att hjälpa till med det jag kan som jag åker. Jag längtar efter att få leva och bo i Lima och uppleva kulturen.
Jobbet som väntar den första tiden är som lärarassistent i engelska. Senare, på barnhemmet strax utanför Lima blir Hanna allt-i-allo.
– Jag vet inte så mycket om vad jag får göra. Sjunga och leka med barnen och byta blöjor blir väl en del av sysslorna. Jag åker ju inte i något officiellt volontärprojekt utan Carmen har ordnat det mesta. Men jag har förberett mig genom att läsa Emil i Lönneberga och Mio min Mio på spanska.
– Nervös? Nej, inte ett dugg faktiskt. Det känns som om jag redan är bekant med familjerna jag ska bo hos. Via internet har vi skrivit till varandra och skickat bilder.
Hoppas på utbyte
Även om Peru ligger långt bort hoppas Hanna Lundin att hennes volontärvistelse kan öppna för ett utbyte mellan Prins Wilhelm-gymnasiet och någon skola i Lima.
– Gymnasiet i Flen har ju utbyte med flera skolor i Europa. Vore kul om man fick till något med ett land i Sydamerika.