– Vi har kämpat i fyra år med butiken, som nu inte längre är en kiosk utan en dagligvaruhandel, säger Roger Esko när han tillsammans med Carina Esko tar emot priset på scenen.
De är de första som får ta emot det nyinrättade priset i kategorin Årets serviceinsats.
– Utan kunder och engagerade medarbetare skulle vi inte stå här i dag, säger Roger Esko.
För 18 år sedan flyttade paret Esko till Björkvik från Kiruna. I dag driver de Björkviks handel AB, som förutom dem själva sysselsätter tre anställda.
– Målet när vi tog över var att bli en detaljhandel. Dit har vi nått nu. Nu är målet att öka omsättningen, säger Roger Esko och förklarar att livet som företagare på landsbygden är slitigt.
I dag bygger verksamheten på att de orkar jobba och vara tillgängliga i princip dygnet runt.
– Vi behöver en stabil ekonomi så att vi kan vara lediga och ta semester. Vi ska upp två miljoner kronor i omsättning, då kan vi nå en bra tillvaro, säger han.
Men ökad omsättning kräver ökat kundunderlag. Och ökat kundunderlag kräver bostäder där människor kan bo och leva.
– Vi behöver mer folk till bygden, säger Roger Esko och ger från scenen en känga till Katrineholms kommun för bristen på aktivitet i landsbygdsutvecklingen.
– Jag är trött på snacket. Kommunen har pratat i fyra år om satsningen på servicepunkter på landsbygden, men ingenting händer. Vi får stå på egna ben, säger han och menar att arbetet som ligger bakom priset har de gjort helt själva.
Utan landsbygdsstöd och finansiärer som ställt upp hade det heller inte gått.
– Men banker är inte heller så intresserade av att satsa på landsbygden, konstaterar Roger Esko och menar att landsbygdens utveckling fortfarande är väldigt avhängig eldsjälar och andra starka enskilda krafter.
Under det sörmländska landsbygdstinget, som sätter fokus på landsbygdens utveckling, pekar också Peter Eklund från Hela Sverige ska leva, på att den sörmländska landsbygdens befolkning ökat under de senaste 25 åren.
– Men landsbygden beskrivs ofta som lador, inte som människor, säger han och refererar till de krav som uttalats om ökade satsningar på bostäder på landsbygden.
Han pekar också på trenden att det är på den sörmländska landsbygden som jobben blir fler. Medan arbetena i Katrineholms stad mellan 2007 och 2015 ökat med fyra procent har jobben på landsbygden under samma period ökat med 43 procent, refererar Peter Eklund siffror från Statistiska centralbyrån.
Sörmländska landsbygdstinget lyfter också fram entreprenörer som verkar på den sörmländska landsbygden. Under förmiddagen har Maria Bystedt, verksam vid Skottvång, fått ta emot pris som Årets landsbygdseldsjäl.
Nätverket från Näshulta prisas som Årets landsbygdsgrupp. De är verksamma i en del av Eskilstuna kommun där ungefär en procent av befolkningen återfinns. De uppmärksammas för bland annat arbetet med Näshulta friskola.
– Vi har ingen framtid utan skolan, säger Eva Svensson, från Näshulta framtid.
Sörmlands landsbygdsting sätter fokus på landsbygdens utveckling.