Handeln är på – men bollen är kundernas

Inget ont om informationsplikten. Men mitt uppe i butiksruljangsen kan den bli svår att följa. Och till syvende och sist är det konsumenternas ansvar att minska förbrukningen av skadlig plast.

Margret Nilssons man kom hem från en Italienresa med ett par rymliga kassar som har fått hänga med till matbutiken i ett år nu. Att köpa nya kassar vid varje livsmedelsinköp är inget alternativ. "Kanske bidrar jag på det här sättet lite till en bättre miljö", säger hon.

Margret Nilssons man kom hem från en Italienresa med ett par rymliga kassar som har fått hänga med till matbutiken i ett år nu. Att köpa nya kassar vid varje livsmedelsinköp är inget alternativ. "Kanske bidrar jag på det här sättet lite till en bättre miljö", säger hon.

Foto:

Övrigt2017-03-24 17:15

Det menar Ica-handlaren Pierre Börjesson, föreståndare för en av hundratusentals butiker som berörs av förordningen. Han har ingenting alls emot informationsplikten om bärkassarnas miljöpåverkan.

– Vi vill inte vara de som struntar i miljön. Självklart vill vi hjälpa till, säger han.

Enligt Naturvårdsverket speglar den inställningen väl handelns generella reaktion på det nya kravet: det är bra att det ställs, men frågan är hur stor effekten blir. Vissa konsumenter är bra på att ta till sig information och ändra sitt beteende därefter. Andra är det inte.

– "Rökning dödar", står det på cigarettpaketen. Men det hämmar inte försäljningen nämnvärt – trots att det är man själv som riskerar att drabbas. För många är det nog svårt att ta till sig miljöfrågan som ett argument för att ändra sitt beteende. Det är det som måste ske.

Vid tidningens nedslag i hans dagligvarubutik är det kö till två av kassorna. Bland varorna på rullbanden syns flera plastpåsar. Men flera kunder återanvänder gamla kassar eller packar i alternativa behållare.

– För det mesta tar jag de här med mig när jag handlar, säger Monica Larsson som stoppar sina varor i påsar av tyg. Jag tar dem med automatiskt nästan överallt där jag ska handla, det har jag gjort länge.

Tror du att förbrukningen av plastkassar går att minska med information?

– Det tror jag säkert.

Personalen i kassorna har fullt sjå med att hantera betalningar, postärenden och köp över disk. Liksom i de flesta livsmedelsbutiker plockar kunderna här åt sig plastpåsarna själva. Börjesson har svårt att se hur butiken ska kunna informera om bärkassarnas miljöpåverkan på annat sätt än genom skyltning.

Men hur den kommer att synas och förmedlas i hans butik vet han inte. Han har ännu inte fått något informationsmaterial från centralt håll, och väntar med att utbilda sin personal till sista stund.

– Det är bra att förordningen införs. Men jag undrar hur mycket den kan påverka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!