Han samlar på tweets och Facebookinlägg

Den senaste veckan har han rest Sörmland runt i jakt på digitala minnen. Etnologen Daniel Bodén vill göra ungdomars aktivitet på sociala medier till historiska dokument

Daniel Bodén (till höger) pratar med William Åhlund, Kevin Åhlund och Jonathan Andersson. "Jag tycker projektet låter spännande. Att man skulle kunna se sin snap i arkivet", sade Jonathan Andersson.

Daniel Bodén (till höger) pratar med William Åhlund, Kevin Åhlund och Jonathan Andersson. "Jag tycker projektet låter spännande. Att man skulle kunna se sin snap i arkivet", sade Jonathan Andersson.

Foto:

Övrigt2017-07-14 00:00

Han försöker undvika att känna sig som en påflugen försäljare när han spankulerar Sörmlands gator fram. Men i sin tygpåse har han inga erbjudanden om dammsugare eller mobilabonnemang utan en möjlighet att skriva historia.

Som projektledare för Arki-Vera-Arki-Vunga försöker Daniel Bodén råda bot på underskottet av unga röster i landstingets arkiv.

‒Jag tror att många inte ser bilder på sociala medier som betydelsefulla, som något som bär på ett historiskt värde, säger Daniel Bodén.

Under tre år kommer han tillsammans med Arkiv Sörmland att samla in bland annat bilder från unga sörmlänningars aktivitet på sociala medier. Det kan vara ett inlägg på Facebook, en skärmdump från messenger med ett bra skämt eller ett foto på vänner.

‒Det är de till synes betydelselösa sysslorna vi vill åt. För vad ungdomarna väljer att skriva om eller ta en bild av säger något om vårt samhälle och hur vi lever i dag, säger Daniel Bodén.

Han går in och ut ur kaféer, frågar ungdomar om skillnaden mellan bilder då och nu och deras historiska betydelse. Målet är att han åtminstone ska kunna så ett frö hos dem han pratar med, uppmana dem till att reflektera kring sin egen tillvaro och vad de fyller den med.

‒Historia är så mycket mer än kungar och krig. Hur vi lever och förhåller oss till varandra och hur det förändras över tid är också intressant ur ett historiskt perspektiv, säger Daniel Bodén.

Vad som händer efter själva insamlingen och sorteringen av allt material är ännu inte bestämt. Målet är att göra allt tillgängligt digitalt på ett sätt som håller långsiktigt. Med andra ord är det inte aktuellt med hyllmeter av pärmar. Daniel Bodén är övertygad om att det insamlade materialet kommer att ha ett stort värde i framtiden.

‒Allmänheten och forskare ska kunna se på det vi samlar inom ramen för det här projektet och på så sätt skapa en förståelse för ungdomar och deras liv i en annan tid, säger han.

ARKI-VERA-ARKI-VUNGA

Förutom material från sociala medier så erbjuder projektet möjligheten att långtidsbevara bloggar genom digitala kopior.

Projektet finansieras av Landstinget Sörmland och Kulturrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!