Markström fick ta emot ett mästarbrev som bevis på sin yrkesskicklighet men han tycker att det inte har samma värde som tidigare.
– Jag saknar att man inte behöver göra ett praktiskt prov för att visa sina kunskaper numera. Hantverksskickligheten är inte längre lika betydelsefullt i tider när allt ska gå så fort. Ingen bryr sig så mycket om kvalitet längre men jag tycker att det är synd att inte få visa vad jag kan, säger Jan Markström.
Dagens mästarbrev kan man få när man har läst och blivit godkänd i följande ämnen: ledarskap, kvalitetssäkring, juridik, företagande, beskattning, anställda, anställningsvillkor, företagsekonomi, avtal, bokslut.
– Det är mera en utbildning för att driva företag eller arbeta som chef tycker jag, menar Markström.
Läraren på plåtskolan har gått den långa vägen. Efter nian var det målaryrket och arbete i Stockholm som gällde. Dåligt betalt och höga hyror gjorde att han flyttade åter till födelseorten, Fagersta.
– Där fick jag börja jobba hos min far som hade plåtslageri. Fagersta är en liten stad med mest enkla arbeten. Det tröttnade jag på och återigen hamnade jag i Stockholm, det var större möjligheter att få göra mer avancerade arbeten. Därefter blev det Skåne ett antal år och dessutom har jag haft eget företag ett tag också. Det var en krånglande rygg, diskbråck som gjorde att jag fick sluta och börja med att undervisa och lära ut det jag kan, säger Jan Markström.
Markström tycker att det mera är för sin egen känsla som han för några år sedan tog gesällen och att han nu även tagit mästarbrevet. Det blir mera en personlig känsla när han arbetat i yrket i så många år.
Hur är det att arbeta med blivande plåtslagare här på skolan?
– Det är inspirerande och roligt, du ser ju alla är upptagna och fokuserade på sina arbetsuppgifter. Eleverna som går här är otroligt motiverade och då är det roligt att lära ut allt man kan till dem, säger Jan Markström.