Uppvärmning respektive nedkylning av luft i våra fastigheter har genom åren inneburit en stor kostnad. Tidigare har vi varit mindre återhållsamma med hur vi värmt eller kylt våra fastigheter. I takt med att miljömedvetenheten ökat så har behovet av energieffektiva lösningar också gjort det.
För några år sedan var Katrineholmsföretagaren Stig Högnäs med om att installera ett system i Östra Vingåkers hembygdsförenings lokal Boda kvarn. Det systemet byggde på att värme lagrades i en saltlösning för att senare kunna tas ut när den behövdes.
Systemet är ganska dyrt och behållarna med saltlösning är tunga och svåra att hantera.
Det Högnäs och Vesam har gjort är att vidareutveckla värmeväxlarsystem luft/luft genom att sätta samman två plattvärmeväxlare.
Vintertid låter man frånluft möta tilluft i värmeväxlarna utan att luftströmmarna möter varandra. Tvärställda lameller i växlarna gör att dofter och partiklar försvinner ut och ren frisk luft kommer in uppvärmd. Energibesparingen blir 90-95 procent. Det är endast under extremt kalla dagar som tillskottsvärme behövs, systemet klarar ner mot minus 20 grader. Sommartid duschas luften med en vattendimma för att kyla luften. När vattnet förångas stjäls värme ur luften som kommer in i lokalen.
‒Den största kostnaden under ett hus livstid är energi för uppvärmning, vilket gör systemet lönsamt ganska snabbt och ger vinst under lång tid, berättar Högnäs.
Systemen säljs av ett systerföretag till Vesam, Smartpac, och är konstruerat i samarbete med svenska utvecklare och fabrikanter.
Har ni levererat några anläggningar ännu?
‒Det första aggregatet vi levererade gick till ett kontor i Örebro för ett par år sedan. Kontoret var en renovering med 117 arbetsplatser. Huset var energideklarerat med en åtgång på 100 kwh, när vi var klara låg förbrukningen på 32 kwh. Det blev en stor besparing men det krävs lite större byggnader för att vara lönsamt, en villa är för liten.