‒Hela livet har jag tänkt att jag skulle bli biodlare vid pensioneringen, säger Lennart Pettersson, biodlare i Vingåker.
Han tjuvstartade långt tidigare än så. En granne flyttade från orten och då fick han två kupor, och så var han i gång. Nu har han 200 bisamhällen utplacerade på olika platser runt Vingåker och i Julita.
Lennart Pettersson tycker numera om att få bistick.
‒Jag har inte haft ont i ryggen sedan jag blev biodlare. Biets gift innehåller nämligen kortison.
I en lada ett par kilometer från Vingåker har han sin verksamhet. Där bygger han sina egna kupor och slungar honungen. Sen fyller han 150-kilosbehållare och säljer till en uppköpare.
För varje år har han utökat verksamheten med vinsten av produktionen. För att hålla kostnaderna nere bygger han sina egna kupor. Ibland säljer han kupor till andra biodlare.
‒En bikupa kostar cirka 3500 kronor men gör man den själv är det en bråkdel i materialkostnad, berättar Lennart Pettersson.
Han odlar drottningar både till den egna produktionen, men också till försäljning. Ett 50-tal drottningar per år tar Lennart Pettersson fram.
‒Jag har just köpt tio drottningar som motverkar kvalstret varoan, säger biodlaren som tror att det blir bra för alla hans bisamhällen i framtiden.
Kvalstret är den största orsaken till att samhällen dör. Förr i tiden var det kylan på vintern som var den vanligaste anledningen, då bina frös ihjäl. Lennart Petterssons morfar lät bina frysa ihjäl med med flit. Han fångade vildsvärmar i halmkupor och såg sen till att bina dog när frysgraderna kom på hösten. Det var lättaste sättet att skörda honungen.
Lennart Pettersson tillverkar även halmkupor. Misstänker han att det är på väg att bildas en svärmning i någon kupa ställer han ut en halmkupa med en vaxskiva i. En svärmning är när drottningen flyger iväg med många av bina i samhället.
‒Bin är intelligenta, långt över människans förstånd, säger Lennart Pettersson och ger som exempel dess unika luktsinne, avståndsbedömning och tidsuppfattning.
Hela sommarhalvåret kräver mycket jobb och uppmärksamhet för att alla bisamhällena ska må bra och ha en hög produktion. Vid midsommar skördar han årets första honung.