Nu har vi nått halvtid som ordförandeland i EU. Under tre månader har vi fått möjligheten att påverka unionen och de nästan 500 miljoner invånare som bor där tillsammans med oss svenskar. Det alliansledda ordförandeskapet har särskilt arbetat med hanteringen av den ekonomiska krisen och mobiliseringen av världens styrande inför klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
På denna FN-ledda klimatkonferens i Danmark planeras beslut om en ny global klimatöverenskommelse som ska ta vid efter Kyotoprotokollet 2012. Målet för det svenska ordförandeskapet är att få till stånd en bred överenskommelse som håller jordens temperaturökning under två grader. Vidare har det Europeiska rådet under vårt ordförandeskap fattat beslut om Östersjöstrategin som innehåller insatser inom miljö, tillväxt, infrastruktur och säkerhet.
Nyligen lyckades också vår statsminister Fredrik Reinfeldt ro Lissabonfördraget i hamn, ett arbete som krävt mycket diplomati och tålamod. Det nya fördraget är bättre anpassat till dagens EU och dess 27 medlemsländer, samtidigt som dörren hålls öppen för nya länders inträde.
Vi Moderater anser att desto starkare och bredare det politiska stödet är under ordförandeskapet, ju bättre blir förutsättningarna för svenska framgångar vad beträffar den svenska, den europeiska och världens framtid.
Peder Wachtmeister (M)
Jan R Andersson (M)
riksdagsledamöter i EU-nämnden