På denna del av landets viktigaste järnväg möts godståg, fjärrtåg, pendeltåg och regiontåg. Alla ska samsas om två spår, vilket får stora konsekvenser för trafiken på hela stambanan.
Alla bedömningar, inklusive en åtgärdsvalsstudie av Trafikverket, pekar på att sträckans bristande kapacitet och bräcklighet sätter baklås på nyckelstråket mellan Sveriges två stora arbetsmarknadsregioner, Göteborg och Stockholm. Endast ett ytterligare dubbelspår anses kunna dyrka upp det.
När regeringen snart ska ta ställning till nationell transportplan för 2018–2029 finns dock inte sträckan med bland Trafikverkets förslag till investeringsobjekt. Farhågan utmed banan är stor för att det kommer att slå hårt framför allt mot näringslivets ökande godstransporter. En väl fungerande sträcka Alingsås–Göteborg är mycket viktig också för Katrineholm.
– Det är jätteavgörande för oss, för där går också våra tåg. Därför försöker vi få till stånd förbigångsspår och kitta ihop gänget av kommuner utmed hela banan, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).
Detta arbete sker inom Västra stambanegruppen, i vilken Katrineholm, Vingåker och Flen ingår som tre av elva medlemskommuner. Gruppen är enig om att arbetet nu måste intensifieras för att påverka regeringen att lägga till sträckan i transportsystemplanen.
Det är till detta påverkansarbete och en lokaliseringsutredning som kommunstyrelsen anslår 500 000 kronor. Beslutet förutsätter att alla medlemmarna i Västra stambanegruppen och respektive regionförbund bidrar.
– Vi behöver ha en riktig utredning att lämna till regering och Trafikverket.
Vingåkers kommun föreslås, baserat på folkmängd, anslå cirka 170 000 kronor, Flens kommun drygt 310 000.