Halverad styrka som ska rädda i Vingåker

Minskningen av antalet deltidsbrandmän i Vingåker blir permanent. Det har direktionen för Västra Sörmlands räddningsförbund nu beslutat – tvärtemot länsstyrelsens uppfattning att den operativa styrkan snarare behöver bli större.

Det som i våras var en nödlösning under en provperiod har nu blivit en permanent del av Västra Sörmlands räddningstjänst. Kaj Forsström och hans kolleger i deltidsstyrkan förblir nedbemannade.

Det som i våras var en nödlösning under en provperiod har nu blivit en permanent del av Västra Sörmlands räddningstjänst. Kaj Forsström och hans kolleger i deltidsstyrkan förblir nedbemannade.

Foto:

Övrigt2018-03-02 08:00

Den politiskt tillsatta direktionen var enig i beslutet om ny organisation för RIB, räddningstjänstpersonal i beredskap.

– Som Vingåkersbo skulle jag helst ha kvar styrkan 1+4. Men jag kan känna mig trygg med den här lösningen, säger ordförande Håkan Persson (S).

– Nu har vi fått en mer stabil, trygg och hållbar organisation som kan vara under tid, menar förbundschefen Anette Lundin.

Beslutet innebär att den RIB-organisation som fungerat på prov sedan maj 2017 blir bestående. Den blev en nödlösning efter att deltidsbrandmän sagt upp sig i protest mot det avtal för RIB-personal som arbetsmarknadens parter träffat.

Därmed blev organisationen halverad, från fyra deltidstjänster till två utöver arbetsledaren. De förstärktes med en insatsledare och två heltidsbrandmän, som vid stora larm ska rycka ut från Katrineholm. Även FIP, första insatsperson, i Högsjö kopplades till styrkan. Båda dessa förstärkningar kvarstår i den nya organisationen.

Det grundläggande skälet till nedbemanningen är dock att Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, under många år haft svårt att rekrytera och behålla deltidsbrandmän. Därmed har kompetensen blivit lidande.

– Jag tror att vi har utbildat 15 deltidare de senaste fem, sex åren. Sedan har de slutat. Det har också kostat mycket pengar: 180 000 kronor för att utbilda en person, säger Persson.

VSR har under provperioden följt upp alla larm för att bedöma eventuella avvikelser och faror med lägre bemanning. Från maj i fjol till den 1 januari i år gick 83 larm, av vilka tolv klassades som räddningstjänstinsats.

Inga fördröjningar eller avvikelser konstateras, enligt VSR.

Bo Hammar, stationschef i Vingåker, menar att genomlysningen inte säger så mycket eftersom ingen brand eller olycka inträffade som krävde omfattande resurser.

– Vi accepterar organisationen. Men vi har inte facit i hand för vad den kan få för konsekvenser. Det får tiden utvisa, säger Hammar som hellre skulle ha sett en 1+3-lösning.

– Vi känner ibland att vi är för få vid vissa utryckningar. Det skapar oro i väntan på förstärkning.

VSR-direktionens beslut innebär att räddningstjänstförmågan i Vingåker blir den lägsta i landet bland jämförbara orter. I fall som kräver livräddande rökdykning medför det risker för ortsbornas säkerhet.

Den bedömningen gör Länsstyrelsen Södermanland i sitt ställningstagande till organisationen. Tillsynsmyndighetens åsikt har vägt tungt inför beslutet. Men inte tillräckligt.

– Det vi beslutat är det bästa utifrån den organisation vi har i dag, säger Anette Lundin.

Länsstyrelsen har gjort en jämförelse med de 40 deltidsbemannade orter i landet som i invånarantal är i Vingåkers storlek. Endast en av dessa har en så liten styrka på orten som Vingåker. Och i det fallet är avståndet till förstärkning mycket kortare.

Risken är att VSR tappar en del av den avgörande snabbheten som krävs om en rökdykarinsats behöver göras för att rädda liv, bedömer länsstyrelsen. Vid en sådan krävs fem brandmän på plats.

– Vi försöker undvika rökdykning så långt det går. Därför har vi satsat på tekniska hjälpmedel som släckgranater, värmekamera och skärsläckare. Det är väldigt sällan rökdykning behöver göras, menar Håkan Persson.

Länsstyrelsen påpekar vidare att VSR:s geografiska område är stort och expansivt i fråga om invånarantal.

VSR borde därför öka sina operativa resurser i stället för att omfördela dem.

– Det får bli en fortsatt fråga för våra medlemskommuner, kommenterar Lundin.

RIB inom VSR

Organisationen för deltidsbrandmän, räddningstjänstpersonal i beredskap, omfattar Vingåker, Högsjö, Julita, Björkvik och numera även Katrineholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!