Hägglunds sten i glashus

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund höjer åter rösten mot vad han definierar som ”Sveriges radikala elit”. Frågan är vad det är han vill säga med det och vad det får för konsekvenser.

Övrigt2009-09-18 05:00

Kristdemokraternas svaga stöd i opinions-mätningar är förmodligen skälet till att den vanligen jämförelsevis progressiva kristdemokraten Göran Hägglund, nu under förespegling att vilja upphöja det ”sunda förnuftet” hos ”vanliga Svenssons”, ger luft åt både populistiska och värdekonservativa tankar.
Göran Hägglund, som har vunnit respekt för sin hållning i exempelvis abortfrågan, går i en debattartikel i Dagens Nyheter till storms mot ”mästrande” av ”vanligt folk” från kultureliten, från jämställdhetsförespråkare och normkritiker.
Göran Hägglund skriver i sin debattartikel att etablissemanget visar förakt för vanliga hyggliga människor, hånar dem och betraktar dem med misstänksamhet. Han hävdar att klyftan mellan ”verklighetens folk” och de politiker, krönikörer och andra tyckare som satt sig på ”höga hästar” växt sig avgrundsdjup och hotar demokratin.
Göran Hägglund har visserligen sagt detta förut. När KD höll riksting i juni tog han upp den nesliga behandling som vanliga strävsamma människor utsätts för i medier och andra opinionsbildande sammanhang, och i juli väckte han ett litet rabalder för ett liknande uttalande i ett tal i Almedalen.
Göran Hägglund gör det i syfte att provocera, få uppmärksamhet och locka till sig väljare som inte gillar politiker, journalister, feminister eller konsumtionskritiker. Folk som vill vara i fred med sina normer och värderingar och som inte är beredda att lägga sin röst på något mind-re etablerat parti utanför riksdagen, som Piratpartiet, Junilistan eller Sverige-demokraterna.
Skillnaden mellan Göran Hägglund och företrädare för partier utanför riksdagen är att han själv i allra högsta grad ingår i det etablissemang han kritiserar. Den politik som förs av hans parti handlar inte sällan just om normer och värderingar och opinionsbildning mot rådande ideal och livsstil. Detta gör Göran Hägglunds värdekonservativa utspel mycket ihåligt. En elitpolitiker och socialminister som säger sig ta avstånd från politikens innersta kärna blir svår att ta på allvar.
Hägglunds partiledarkamrater i den borgerliga alliansen har hittills valt att inte kommentera detta populistiska utspel. Men om en av allianspartiernas ledare framhärdar i att komma med svepande och försåtlig kritik av exempelvis jämställdhetsarbete, kan det på sikt ställa till problem för samarbetet inom fyrklövern.Göran Hägglund skriver att det ”börjar bli hög tid att återupprätta det sunda förnuftet”. Men innehållet i hans debattartikel är varken särskilt sunt eller förnuftigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om