Gymnastikhallar kan bli flyktingbostäder

När flyktingfamiljer ska återförenas erbjuder kommunen gymnastiksalar att bo i. ‒Jag har aldrig sagt att det är rimligt, säger Göran Dahlström (S), som hoppas att familjerna söker sig till andra kommuner.

Hösten 2015, flyktingar inhysta i en fabrikslokal utanför Stockholm. I Katrineholm kommer gymnastiksalarna erbjudas till familjer, inga andra bostäder finns.

Hösten 2015, flyktingar inhysta i en fabrikslokal utanför Stockholm. I Katrineholm kommer gymnastiksalarna erbjudas till familjer, inga andra bostäder finns.

Foto: Sandberg/TT Fredrik

Övrigt2017-07-06 05:00

Sedan 2016 ska kommunerna erbjuda boende för nyanlända, enligt ett kommuntal som länsstyrelserna fastslår. För Katrineholm har det handlat om 40 personer för 2016 och 30 för 2017. Men utöver kommuntalen förväntas drygt 50 personer anlända till kommunen nu i sommar, för att återförenas med sina barn, som anlänt som ensamkommande tidigare. Kommunen klarar inte att lösa bostadsfrågan för dessa personer, utan kommer att erbjuda gymnastikhallar som bostäder.

‒Gympahallar är det enda alternativet om man vill återförenas i Katrineholm. Men mitt råd är att söka sig till någon annan kommun, där det finns bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

Partikollegan Fredrik Olovsson, är ordförande för KFAB:

‒Vi har en hyrespolicy som utgår från kötid. VI har inga planer på att ändra den policyn. Vi vet ju att vi har bostadsbrist och vi bygger fler bostäder, men senast jag pratade med KFAB fanns en tom lägenhet, som renoveras efter en brand. I övrigt har vi ingenting, säger han.

Är det rimligt att låta familjer bo i gympasalar?

‒Jag har aldrig sagt att det är rimligt. Men det är vad vi kan erbjuda. Kommunen ska underlätta för familjeåterförening, det är vårt uppdrag. Men det finns inget som säger att familjeåterföreningen måste ske i Katrineholm, säger Göran Dahlström.

Han fortsätter:

‒Vi har familjer som har flera barn och en familj som ska komma som består av tolv personer. Det är fullständigt orimligt att hitta en lägenhet åt en så stor familj. Vi har redan en rad sådana familjer, som är splittrade och bor hos andra och redan bor alldeles för trångt. Det är otänkbart att nya skulle gå före i någon bostadskö, då finns det andra som bott här längre som står långt före i kön.

Återförening för familjer

De familjer som nu ska återförenas med sina ungdomar i Sverige, har redan fått uppehållstillstånd här.

När de anländer till Sverige får de direkt etableringsersättning från Arbetsförmedlingen. Den betalas ut i två år.

Kommunen ansvarar för 130 ensamkommande barn/ungdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!