Den speciella satsningen med träning för Eskilstunabor som är 90 år och äldre inleddes efter nyår och projektet leds av Eva Johansson och Lena Pettersson, folkhälsokonsulenter på vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun. Idén kommer från Sickla hälsocenter utanför Stockholm där ett liknande projekt pågått under några år med lyckade resultat.
‒Det visar att de som är över 90 år och tränar mår bättre. De blir piggare, får bättre balans och klarar sig lite bättre själva, säger Eva Johansson.
Deltagarna, sex kvinnor och tre män, har valts ut av Tunafors och Skiftinge vårdcentral och när tidningen kommer på besök till Strigelns mötesplats för seniorer är det tredje gången gruppen träffas för ett pass. Träningsprogrammet har satts ihop av friskvårdskonsulenterna Marie Samuelsson och Maria Ahlström Ekström.
‒Det är fokus på övningar för ben och balans. Men även övningar för armarna, det är bra för framför allt kvinnor som tappar en hel del i muskelmassa när de blir äldre, säger Marie Samuelsson samtidigt som hon leder uppvärmningen till tonerna av ett svängigt ABBA-medley.
Många av deltagarna har varit fysiskt aktiva i livet och ägnat sig åt träning i olika former.
‒Jag har alltid tyckt om att röra på mig, säger Solveig Bäcklund, 91 år.
Hon framstår som rena spänstfenomenet men så är hon också själv utbildad gymledare och var en gång i tiden med och startade vattengymnastiken i gamla Vattenpalatset.
Intill henne står Bengt Malmgren som med sina 97 år är äldst i gruppen. Han hör lite dåligt säger han, är blind på ena ögat och ser inte så bra med det andra ögat heller.
‒Jag har lite svårt med balansen men det här är jättebra, det är det bästa de satt i gång med. Och att vi har instruktörer också som visar hur man ska göra, det är lyxigt, säger han och ber Marie Samuelsson lägga på några extra kilon på armpressen.
Samtliga deltagare testades av sjukgymnaster när projektet drog i gång. I sommar ska nya tester tas.
‒Det ska bli väldigt spännande att se om vi får förbättrade resultat. Förhoppningen är att träningen ska bidra till att de äldre blir bättre i benen vilket gör att de kan känna sig säkrare i vardagen och inte blir sittande i en stol som det är svårt att komma upp ur, säger Marie Samuelsson.
Varje träningspass avslutas med att gruppen fikar tillsammans.
‒Det är jätteviktigt att man rör på sig när man kommer upp i en hög ålder men den sociala biten är också väldigt viktig, att man kommer ut och träffar folk, säger folkhälsokonsulenten Eva Johansson som har stora förhoppningar om att 90-plusprojektet kan bli en permanent verksamhet efter sommarens utvärdering.