Brinner det mer i juletid?
– Statistiskt sett gör det det. Allra mest är det på nyårsafton, på grund av felaktigt hanterade fyrverkerier. Och det är ganska logiskt att risken ökar kring jul, med alla adventsljus. Levande ljus hör ju julen till.
Vilka är riskerna?
– Vi har en del lite dumma traditioner, som att ha mossa vid ljusen. Och så vill man kanske ha ljus i fönstren där det kan finnas gardiner, eller använda gamla ljusstakar som kan vara av trä. Det blir också kallare på vintern och kanske ställer man in ett extra element utan att tänka sig för hur det placeras.
Hur är det hemma hos dig, tänker du särskilt på brandsäkerheten?
– Man blir medveten när man jobbar med det här, och tänker en extra gång. Och när vi är ute och ser hur det kan gå, ja då lär man sig nog bättre än genom att bara läsa.
Men du tänder ljus hemma hos dig?
– Ja, och vi vill ju gärna tända ljus här på brandstationen också. Och det kan vara extra svårt i gemensamma lokaler. Vem har ansvaret? Det är viktigt att den som tänder ljuset också har ansvaret för att släcka det. Men man behöver inte ta bort ljusen helt, det gäller bara att vara försiktig.
Tror du att du får julefriden förstörd nu med en massa utryckningar?
– Nej, det tror jag inte. Det brukar vara lugnt här i Katrineholm. Vi jobbar också med utbildningar och mycket förebyggande, och på tio år har antalet bränder kring jul halverats i Sverige.