Greppa regnbågsflaggan i dag

Regnbågsflaggan är en symbol för respekt för medmänniskor och för tolerans, för stolthet och för mångfald.

Regnbågsflaggan är en symbol för respekt för medmänniskor och för tolerans, för stolthet och för mångfald.

Foto:

Övrigt2018-05-05 07:00

Den står för respekt för medmänniskor och för tolerans.

Den står för stolthet och för mångfald.

Den står för rätten att älska den du vill, för rätten att vara homosexuell, bisexuell, transperson, intersexuell, queer.

Det handlar om prideflaggan, som vi i dagens pappersutgåva av Katrineholms-Kuriren förser dig med för att använda när det i dag är dags för Katrineholms andra pride att genomföras med parad genom staden. Då ska regnbågsflaggan ses i så många händer som möjligt.

Katrineholm pride är en viktig markering i en demokrati, där vi står upp för alla människors lika värde. Det är en mänsklig rättighet att få älska vem du vill, men trots det uppger RFSL att trakasserierna mot hbtq-rörelsen ökat under de senaste åren. Bland annat har regnbågsflaggor bränts.

Det är en mänsklig rättighet att få älska vem du vill, men trots det uppger RFSL att trakasserierna mot hbtq-rörelsen ökat under de senaste åren

Att delta i dagens parad och vifta med prideflaggan handlar om att ta ställning mot den här utvecklingen, att ta ställning för en mänsklig rättighet: kärlek och rätten att vara jag, precis så som jag är.

Regnbågsflaggan fyller 40 år 2018. Den skapades av den amerikanske konstnären Gilbert Baker, som ville ersätta den rosa triangel som dittills ofta varit symbolen för hbtq-rörelsen. Gilbert Baker ville se en symbol att vara stolt över istället för den rosa triangeln, som ursprungligen användes av nazisterna under förintelsen för att märka ut homosexuella män i arbetslägren.

Gilbert Baker färgade tyg i åtta olika färger och sydde ihop till en flagga med åtta olika fält på bredden; rosa för sexualitet, rött för ljus, orange för helande, gult för solen, grönt för naturens lugn, turkost för konsten och indigo för harmoni och violett för anden.

På San Francisco pride i juni 1978 användes flaggan för första gången. 240 000 personer deltog i firandet, som sedan fortsatt att växa till en av världens största pridefester och som noterat över miljonen personer i antal deltagare.

Att delta är att förflytta samhället i en riktning där vi visar att vi värnar om alla människors lika värde

Katrineholm pride har som mål att samla 2 000 deltagare i årets parad, dubbelt så många som förra året. Vi hjälps åt att visa att det är ett mål som är fullt möjligt att nå! Klipp ur flaggan i tidningen (och notera att flaggan i dag bara har sex färger – den rosa och den turkosa randen är sedan länge borttagna), sätt på en pinne och delta i paraden – oavsett vem du är eller vem du älskar.

Att delta är att förflytta samhället i en riktning där vi visar att vi värnar om alla människors lika värde, där vi står upp för demokratiska värderingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om