Grannens gräs ofta grönare

En välskött gräsmatta kan vara en statussymbol. Och säkert skäms en del för att mossan tagit över samtidigt som grannens gräsmatta ser ut att vara perfekt. Men måste vi bry oss?

Övrigt2009-05-28 07:43

Enligt Wikipedia blev det populärt att anlägga gräsmattor i Europa redan på medeltiden. Dessa tidiga gräsmattor liknade dock sannolikt inte dem vi har – eller önskar att vi hade – i dag, utan påminde snarare mer om betesmarker eller lågvuxna grönområden med ängsblommor. Så småningom blev det dock i Storbritannien populärt med de låga, täta och gröna mattorna.

Att ha ett grönt gräsområde bara för att det var vackert eller för att använda för spel och rekreation var givetvis inget som alla kunde unna sig, utan var förbehållet de rikare samhällsklasserna.

Och än i dag är det status att ha en perfekt gräsmatta. Men den som tror att gräsmattorna är lättskötta och endast kräver att man klipper dem då och då misstar sig gruvligt. En monokultur som gräsmattan är en djupt onaturlig miljö som kräver mycket arbete för att upprätthållas.

Något som många uppfattar som ett stort problem är mossan. Den kan bekämpas genom att man vertikalskär gräsmattan eller river upp mossan. Om mattan därefter är sliten och gräset tunt kan det vara bra att lägga på ett lager så kallad toppdress – en sorts sandjord – och så på nytt. Ett alternativ om gräsmattan känns hopplös är naturligtvis att anlägga en helt ny – något som i sin tur kräver mycket arbete om det ska bli bra.

För att hålla gräsmattan i form är det också viktigt att gödsla den regelbundet. Det ska göras åtminstone tre gånger per år.

– Man gödslar nu på våren, en gång på sommaren och till hösten. Då ska det vara ett särskilt höstgödsel, berättar Ann Lund, trädgårdsmästare från Stjärnhov.

Att kalka gräsmattan kan också var en idé. Då höjs pH-värdet, vilket mossan inte gillar. Men det är naivt att tro att mossa försvinner genom kalkning. Däremot kan återväxten begränsas.

Måste man då anstränga sig så mycket. Vad är det för fel på mossa egentligen?

– Det är grönt, mjukt att gå på och på sommaren så växter ju gräset igenom. I skogen tycker vi att det är fint, säger Ann Lund.

Så en mossig gräsmatta är inget man behöver skämmas över?

– Självklart inte. Man behöver inte ta bort den för att reklamen eller grannen säger det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om