Göran Åström drev på utvecklingen

Göran Åström, Dufweholm har, som meddelats på nyhetsplats, avlidit 69 år gammal. Han byggde upp verksamheten vid Dufweholms herrgård i Katrineholm och var en pådrivare av turismutvecklingen i Sörmland.

Övrigt2011-09-15 05:00

Göran Åström var ständigt på gång med något nytt. Företagande var ett stort intresse hos honom liksom kultur, antikviteter och historisk byggnadsvård. Det präglade hans verksamhet och de förvärv han gjorde.

Han var född i jämtländska Storlien som ligger endast två kilometer från gränsen mot Norge. Fadern var tullarbetare och familjen flyttade mycket. En stor del av sin uppväxt bodde Göran Åström i Halmstad. Så småningom blev han sörmlänning.

Sin skolning hade Göran Åström endast genom folkskola. Som ung jobbade han för Sveriges Marknadsförbund och för Säljbolaget, en av landets första säljorganisationer som bland annat initierade telefonförsäljning i Sverige. Göran Åström arbetade med färskvaror till dagligvaruhandeln. I början av 1970-talet startade han eget: Fresh Food AB som hade agenturer på olika håll i landet. Göran Åström bodde då i Dunker. Han sålde bolaget i slutet av 1970-talet.

Vid den tiden hade han träffat sin blivande fru, Emmy. 1980 startade de tillsammans Hotell Plevnagården i Malmköping, från början två små rum med kafé, en presentbod och lanthandelsmuseum. Göran Åström hade redan då samlat på sig gamla föremål som han erbjöd folk att komma och titta på. Verksamheten i Malmköping utvecklades med hotell, konferenslokaler och restaurang. 1984 ägde den spektakulära flytten av Gröna villan rum. Byggnaden om 1- 200 kvadratmeter stod i Sparreholm och flyttades till Plevnagården.

1993 kom makarna Åström till Katrineholm och Dufweholm som sonen Fredrik Åström, efterträdare till sin far, beskriver som en ”liten insomnad idyll som sedan dess hållit på att förändras”.

Under sina omkring 30 år i hotell- och restaurangbranschen förvärvade Göran Åström på senare år ytterligare en sörmländsk kulturbyggnad: Södertuna slott i Gnesta kommun. Familjen driver också Gripsholms värdshus i Mariefred och Pelles lusthus i Nyköping.

Intresset för hotell och restaurang fick Göran Åström till stor del i samband med sitt jobb som säljare då han reste både i Sverige och ute i Europa, bodde på hotell och åt ute.

- Han gillade branschen. Han visste hur man skulle bli bemött. Och han gillade mat, säger sonen.

I unga år var Göran Åström aktiv som ombudsman i Folkpartiet. Han valde dock att lämna politiken. Han föredrog att påverka från ett annat håll, och arbeta för att övertyga politikerna om värdet av turism även på landsbygden och i små orter. Han var med i flera branschorganisationer, som Svenska möten. Svenska kulturpärlor, där familjens egna verksamheter återfinns, var hans eget påfund. Han initierade också begreppet Sveriges lustgård som numera används i marknadsföringen av Katrineholm.

- Han var väldigt driven och engagerad. Han entusiasmerade medarbetare, säger sonen.

Närmast anhöriga är hustrun Emmy och barnen Fredrik Åström och Sofie Åström med familjer, samt svärföräldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!