Varje tisdag träffas ett gäng löpglada Katrineholmare vid skjutbanan ovanför Stalls backe. Sedan ger de sig ut i terrängen för att träna tillsammans.
Det är Team Nordic Trail, som ligger bakom träningen. Konceptet startade i Stockholm och har spritts till flera orter, bland annat Katrineholm.
I gruppen, som startade i mars, finns plats för löpare på alla nivåer, från nybörjare som inte tränat i någon grupp tidigare, till löpare som tränar för ultramaraton.
Det som skiljer det här från annan löpträning är att man springer i terräng, ibland på små stigar, ibland i svårare terräng. Inget träningspass är det andra likt.
‒Förra gången körde vi korta intervaller på kanske 30 sekunder. I dag körde vi långa intervaller på mellan en och två minuter. Och nästa gång blir det backträning, berättar Martin Krantz, en av fyra tränare som turas om parvis att leda gruppen.
Varje pass börjar med att gruppen värmer upp genom att jogga tillsammans från samlingsplatsen ut till någon plats i skogarna i närheten.
‒Det brukar bli någon plats där man har lite överblick. Sedan utgår vi därifrån när vi springer våra intervaller. Det gör att även den som är lite långsammare kan vara med och springa i sin egen takt. Ingen behöver känna att man blir lämnad ensam i skogen, och ingen behöver känna att man bromsar de andra, förklarar Martin Krantz.
En viktig ingrediens i träningen är att gruppens medlemmar peppar och uppmuntrar varandra. I slutet av varje pass ställer man sig i ring och klappar om sin granne, en i taget tills man kommit laget runt.
Martin Krantz är uppvuxen i Katrineholm men började träna med Team Nordic Trail när han bodde i Stockholm. Sedan han återkommit till hemstaden tog han initiativet till att starta konceptet även här.
Han tycker att fördelarna är många med att löpträna i terräng i stället för på asfalt.
‒Det är mycket skonsammare för kroppen att springa i skog och mark. Det är också en bättre upplevelse, när man hör fågelkvitter i stället för motorljud, säger han.
Men han tycker också att det är en väsentlig skillnad i koncentration.
‒När man springer i skogen måste man vara fokuserad på var man sätter fötterna så att man inte snubblar. Det gör att man inte kan springa och tänka på en massa vardagsproblem. Man rensar huvudet mycket bättre, säger han.
Niklas Dahlberg, en annan av tränarna, tycker att den sociala aspekten är en fördel.
‒Det finns en fast tid varje vecka när man vet att det står ett gäng och ska ge sig ut. Då är det lätt att haka på. Det är svårare om man ska komma iväg själv, tycker han.
Marcus Johansson, som är nyinflyttad i Katrineholm, hittade gruppen på facebook och bestämde sig för att pröva, fast han inte tränat så mycket löpning tidigare.
‒Men det var självklart för mig att fortsätta efter första gången. Det är bra gemenskap och kul att komma hit. Jag vill utmana mig själv och se hur mycket jag fixar, säger han.