Gisela Meinhold har varit med från starten av ekoäggsproduktionen och ansvarar för produktionen på Segerhults gård strax norr om Äs i Julita.
‒Ja, jag var här på Segerhult för att köpa virke då gårdens ägare Lars Ohlson frågade mig om jag ville komma till gården och plocka ägg. Det var för 13 år sedan och jag var lite förvånad över att någon ville anställa en småbarnsmamma bara sådär. När jag kom hit hade inte de första hönsen kommit, det återstod lite städning och undanplockande. Jag kunde inget om höns och inte Lars Ohlson heller, berättar hon.
I dag är det sonen Martin Ohlson som har tagit över äggproduktionen. Sammanlagt är det sex personer som arbetar med hönsen, alla är dock inte heltidsanställda.
Framtiden ser ljus ut för gårdens äggproduktion, marknaden ökar hela tiden och äggen säljs via Kronägg. Äggen räknas som ekologiska och nu har äggen fått en egen förpackning med gårdsnamnet på.
Skillnaden mellan ekologiska höns och konventionell produktion är att inga kemikalier tillsätts till fodret, att djuren har större yta till sitt förfogande samt har möjlighet till utevistelse.
Utevistelsen är ordnad med stora inhägnade hagar, inte för att stänga inne utan för att stänga ute räv och mink. I hagarna är det dessutom träd och buskar planterade för att ge skydd mot rovfåglar.
‒Dessutom klipper vi upp gångar så att fåglarna ska kunna springa undan snabbare, säger Gisela Meinhold.
Hur gör man för att få hönsen att värpa bra, har ni något knep?
Nej, det handlar mycket om fingertoppskänsla. Lyhördhet för förändringar, ljus och foder påverkar men det är aldrig samma mellan olika kullar. Det som går i en omgång går inte i nästa menar Gisela Meinhold.
Hur många höns har ni?
I ett stall har vi 8000 och i det andra finns 6000 som värper 12000 ägg om dagen. Vi byter höns i omgångar så det aldrig blir tomt.