Genomfarten förvandlas till lågfartsgata – 13 fartgupp längs nya Stråket i Katrineholm

Grävmaskinerna har satt skopan i marken och bilarna får samsas i det ena körfältet. Byggandet av Katrineholms första gångfartsområde har startat i korsningen vid Kvarnen.

Illustration över korsningen Fredsgatan/Vasavägen kommer att höjas upp och utrustas med ljussättning som uppmärksammar trafikanter på att man kommer in i ett gångfartsområde.

Illustration över korsningen Fredsgatan/Vasavägen kommer att höjas upp och utrustas med ljussättning som uppmärksammar trafikanter på att man kommer in i ett gångfartsområde.

Foto:

Övrigt2018-01-28 10:30

Det är sex år sedan östra förbifarten togs i bruk och trafiken längs Vasavägen har minskat med cirka 30 procent. I dag passerar 8500 fordon varje dygn och korsningarna dirigeras med trafikljus. Rödljusen ska nu ersättas med upphöjda gångfartsområden i två av korsningarna där bilar, cyklister och gående samsas på samma yta i låg hastighet.

– Det kommer att fungera bra, men i lägre fart. Det är inte motiverat med trafiksignaler när trafiken har minskat, säger Johan Ekstrand, projektledare på samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vasavägen breddades och byggdes tvåfilig i båda rikningarna på 60-talet, för att öka framkomligheten för fordon.

– Nu ska vi göra om så att man ökar framkomligheten för cyklister och gående. Gatan blir mer attraktiv med mindre buller och det blir trevligare för boende, säger Johan Ekstrand.

Efter ombyggnationen kommer bilisterna att ha ett körfält i vardera riktningen. Där Eriksbergsvägen möter Tegnervägen blir det tillåtet att åka med bil i alla fyra riktningarna, vilket inte går i dag. Tillsammans med 18 nya parkeringsplatser och möjlighet att svänga österut på Fredsgatan från Vasavägen, skapar det bättre tillgänglighet för handel. Breda gång- och cykelbanor anläggs på båda sidorna så att det blir möjligt att ta sig hela sträckan från Talltullen till Lövåsens handelsområde. Stråket kommer att få en parkliknande inramning med träd och planteringar liknande dem i Talltullen.

[fakta nr="2"]

– Det blir en trädallé med avenbok som stomme och till det planterar vi lönn, körsbär, magnolia och olika sorters perenner, säger Hans Gahn, stadsträdgårdsmästare.

Kommunens mål är inte att minska trafiken, utan att få ner hastigheten genom att höja upp korsningarna så att det blir ett hastighetsdämpande gupp in och ut ur varje korsning. Guppen krävs för att uppfylla säkra gång- och cykelpassager enligt Trafikverkets nollvision. När sträckan är färdig 2019 kommer bilister att passera över totalt 13 gupp för att ta sig genom Stråket, från Biltemarondellen till Djulökorsningen.

Vad säger du till dem som är kritiska till alla gupp?

– Vi behöver göra staden mer trafiksäker och det bästa sättet är att sänka hastigheten, säger Johan Ekstrand.

Under ombyggnationen kommer vägen att ledas om helt eller delvis i olika etapper. Just nu förbereds arbetet genom att byta en avloppsledning och ett körfält i vardera riktningen är öppet.

Stråket

Är sträckan som går från Biltema vid den norra infarten till Djulö kvarn och kallas idag för "genomfarten”.

Ombyggnationen startade hösten 2016.

Etapperna Stockholmsvägen, rondellen vid Pingstkyrkan och Talltullen ingår också i Stråket och är färdigställda.

Arbetet längs Vasavägen/Eriksbergsvägen påbörjas vid Kvarnen och fortsätter sedan söderut.

Sedan återstår arbetet på Vasabron och korsningen Vasavägen/Fabriksgatan vid Shellmacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!