Generöst och imponerande i konsthallen

I sommarens långkörare på Katrineholms konsthall får vi möta en liten bråkdel av Claes Hakes verksamhet.

Claes Hakes konst kan ses i Katrineholms konsthall till 11 augusti. Den 2 juni är det vernissage för utställningen.

Claes Hakes konst kan ses i Katrineholms konsthall till 11 augusti. Den 2 juni är det vernissage för utställningen.

Foto:

Övrigt2018-02-02 16:07

Han är Göteborgskonstnären som bott 18 år i New York och som i många av sina monumentala skulpturer i bohuslänsk granit öppnar portar till den andra sidan.

När jag besöker konsthallen är allt under uppackning. Gigantiska ringar med en diameter på nästan två meter står invirade i mjuka filtar lutade mot en vägg. Strax packas en av dem upp, och fram skymtar en glänsande polerad bronsyta.

Några andra är matt svarta, tillverkade i gjutjärn. De är mäktigt imponerande i sin storlek. Här står även en grupp kavaletter från Hakes ateljé och jag hoppas att de ska få bära några av de tredimensionella modeller som han har tagit med sig.

Just skisser och modeller är spännande att få se, och det är generöst att vi som besökare får följa arbetsprocessen med teckningar, tredimensionella förlagor i gips, noggranna anteckningar och beräkningar inför ett större skulpturalt projekt. Det ger en förståelse för det färdiga verket på ett ingående sätt.

Några monumentala granitskulpturer i original finns inte på plats. De är alldeles för tunga och stora för att baxa in i konsthallen. Men för oss som vistats en del i Göteborg så är säkert Claes Hakes skulpturer välbekanta. Runt om i staden finns hans stora kraftfulla konstverk. Ibland som solitära bågformade stenblock, utplacerade på en öppen yta.

Eller i formationer liknande forntidens gånggrifter, där stenar vilar på varandra med en liten förskjutning i sidled. Ofta bildas där en öppning – en port, eller en ytterst smal springa att se igenom. Och i många fall är stenblocken grovt tillhuggna, rakt, och utan för mycket polering.

I utställningen visas målningar gjorda på handgjort papper från Nepal, flera av dem i stort format.

– Papperet har en väldigt fin karaktär, säger Claes Hake, nästan som läder.

I sitt uttryck har målningarna samma kraftfulla ansats som skulpturerna, med långsmala former lutade mot eller vid sidan om varandra.

Bilderna innehåller mycket svärta och är målade med något av en kalligrafs förhållningssätt till att ta sig an pappret - bestämt men med nerv.

Claes Hake är representerad med skulpturer runt om i Sverige och övriga världen, bland annat i Tyskland, USA och Danmark. Och han har tilldelats ett stort antal utmärkelser och stipendier.

En förhoppning vore att även Katrineholms kommun skulle kunna bli ägare till en Hakeskulptur – det skulle inte vara dumt. Här finns plats.

Konst

Claes Hake

Skisser och skulpturer

Katrineholms konsthall

2 juni – 11 augusti

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!