– Eleverna gick i gång som attan och kreativiteten har verkligen blomstrat, berättade läraren Marianne Lundgren då hon visade återbrukutställningen.
Repiga gamla vinylplattor ligger säkert i de flesta hem. Bäst före-datum på både skivor och artister har passerat. Elevutställningen visade hur plattorna kan komma till användning som skålar bland annat.
Vackra virkade små dukar från mormors tid kan bli en klänning. Till och med gamla potatispåsar kan bli till en klänning. Och visste du att av ett gammalt bildäck och en omodern gardin kan man göra skor? Åsaeleverna hade låtit fantasin flöda.
Fokus på maten
– Återbruk är en del i Miljöveckans tema, förklarade Eva Johansson, Naturskyddsföreningens ordförande i Flen. Fokus ligger också på maten ur ett klimastperspektiv.
En aspekt som uppmärksammas är den ökade köttkonsumtionen. De senaste 20 åren har konsumtionen ökat med 40 procent.
– Problemet med den utvecklingen är att allt större arealer går åt för att odla spannmål till djurfoder. 50 procent av spannmålen som odlas i Sverige används till djurfoder. Och soja som är ett vanligt kraftfoder till svenska djur importeras i stor utsträckning från Sydamerika där man skövlar regnskog för att ge plats åt flera sojaodlingar, informerade Eva Johansson besökarna.
Maten påverkar klimatet
Växthusgaserna från uppfödningen av köttdjur är betydande.
– Det går åt tio gånger mer energi att producera ett kilo kött än ett kilo vegetabilier.
Naturskyddsföreningens recept lyder; minska köttkonsumtionen.
– En modell är att göra varannan lunch och middag vegetarisk. En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten. Om alla i Sverige gjorde det bytet så motsvarar det koldioxidutsläppen från 233 000 bilar under ett år.
En onödig miljöpåverkan är enligt Naturskyddsföreningen all mat som slängs. För en tvåbarnsfamilj motsvarar det 7 000 kronor.
– 25 procent av maten vi köper hem slänger vi. Ett enkelt knep är att förvara maten i genomskinliga plastburkar så att man ser vad som finns i kylskåp och skafferi.
Under fortsättningen på Miljöveckan ska broschyren ”Recept för ett bättre klimat” delas ut av Naturskyddsföreningen.