Gamla metoder ger ny kunskap på Skördedagen i Julita

På lördagen anordnade Julita gård Skördedagen för andra året i rad. Unga och äldre minglade bland gamla tröskverk, höbalar och närodlade grödor.

Bland olika stånd kunde besökarna beskåda och köpa spännande redskap, utrustning, mat och godsaker. Marianne Willtorp stod och sålde grödor av olika slag. Hon hade en rödbeta som vägde över ett kilo.

Bland olika stånd kunde besökarna beskåda och köpa spännande redskap, utrustning, mat och godsaker. Marianne Willtorp stod och sålde grödor av olika slag. Hon hade en rödbeta som vägde över ett kilo.

Foto:

Övrigt2018-02-01 20:10

– Kanelbulle är gott, men vad är det egentligen i den, frågar Ebba Bursell retoriskt, publik och programkoordinator på Julita gård.

Att ta en närmare titt på mat och sädesslag är en av ingångarna till att belysa skördandets historia. Skördedagen handlar om fröets väg från ax till limpa. Men också om teknik och samhällets framväxt. Och om betydelsen av kunskap om natur, växtlighet och jordbruk.

– Här kan man prova gamla metoder som att tröska med slaga, slå med lie och åka traktor med vagn, säger Ebba Brusell.

Ett annat syfte är också att visa hur maten hamnar på våra tallrikar.

– Många barn har inte en aning om hur maten kommer till. Här visar vi att kött inte kommer färdigmalt i en påse till affären, säger hon.

Bland besökarna finns bönder och barnfamiljer men också äldre personer som sett sina farföräldrar använda gamla maskiner och redskap.

Magnus Eriksson har kommit till Skördedagen ända från Nora. Han är själv gammal bonddräng men numer skogsbrukare.

– Den äldre generationens lantbrukare hade stor kunskap om växtlighet och om naturen. Och de slet hårt och gjorde mer arbete för hand, som att mjölka. Det är imponerande. Idag använder vi robotar för sådant, säger han.

Han tycker att samhället borde förenkla för småbrukare och mindre gårdar att kunna ha produktion och överleva på det.

– Problemet är att det inte finns ekonomi i småbruken. Så nästan allt har blivit storskaligt. Det är synd, säger Magnus Eriksson. Han arrenderar själv ut mark till en fårbonde som satsar på ekologisk produktion.

Karin Eriksson är gammal bonde men numer projektledare för Skördedagen och Bondgårdens djur på Julita gård.

– Det är inte så stor skillnad mellan gamla och nya maskiner som man skulle kunna tro. Många av våra moderna redskap är lika de gamla. Visst, nu för tiden åker traktorn runt med en GPS på taket. Men om man tittar inuti så ser det ungefär likadant ut, säger hon.

Hon menar att det fortfarande handlar om precis samma sak som förr. Med jord, sol, vatten och luft gör vi mat.

– Det handlar om kärnan vi bearbetar och lägger i jorden för att den ska växa, säger Karin Eriksson.

Ann-Marie och Roger Lindau från Katrineholm är på besök tillsammans med barnbarnet Albin, 2 år.

– Pettson visade hur man slog med lie och sådant. Det blir lite mer levande för barnen när de får vara med själva och prova, säger Ann-Marie Lindau.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!