Gamla fönster ger nytt jobb

Intresset för hantverk hade han tidigt. Utbildningen i byggnadsvård på högskolan på Gotland satte honom på spåret ordentligt.

Övrigt2009-04-04 08:44

Sedan några år är Anders Hammarstrand, 30 år, egen företagare i CA Fönsterrenovering. Från en blygsam start hemma i garaget har han flyttat till större utrymmen i Mellösaverkens fabriksbyggnad i Mellösa. Verksamheten har svällt och för att hinna med alla uppdrag har han anställt Maria Mander.

– Vi möttes på en hundpromenad. Jag var sjukskriven och Anders frågade om jag vill komma och pröva i hans verkstad. På den vägen är det, skrattar Maria mitt i linoljedoften.

Fönsterrenovering med klassiska och beprövade metoder är företagets specialitet. Hög kvalitet i trä, färg och glas får ett renoverat fönster att klara sig länge.

– Det finns inget vackrare än fönster med långsamt åldrande linoljefärg, slår Anders fast.

Stor efterfrågan

Sörmlands alla herrgårdar, slott och herresäten – gamla hus med många fönster – trodde han på som en bra plattform när han återvände från Gotland och skulle omsätta nyvunnen kunskap i ett eget företag. Uppväxt i Årdala hade han bra koll. Marknadsundersökningen visade sig vara rätt.

– Det har utvecklat sig som jag hoppades. Efterfrågan är faktiskt större än jag förväntade.

Fönstren på flera gamla herrgårdar, kyrkorna i Helgesta och Hyltinge, stadshuset i Eskilstuna har gett sysselsättning i långa perioder. Och gett ringar på vattnet.

– Även hårt åtgångna fönster kan räddas. Just nu jobbar vi mycket med ett projekt åt Huddinge kommun som är i färd med att renovera ett slott.

Många husägare har också fått upp ögonen för att renovera sina fönster i stället för att köpa nytt.

ROT-avdraget har betydelse

– Energiglas är det många som vill installera i sina gamla fönster. Det blir billigare än att byta hela fönstret. ROT-avdragets betydelse har vi redan märkt av.

Egentligen är det fönsterhantverkare Anders Hammarstrand är. Utbildningen på högskolan omfattade snickeri, glasmästeri, måleri, smide och plåtslageri.

– Ett lyckat resultat hänger på kunnande och noggrannhet. I snickeriutbildningen ingick att välja rätt träd i skogen som är bäst till fönstertillverkning, fälla träden och sedan såga dem för ändamålet. Hela kedjan för ett hållbart fönster är viktig att känna till.

Bland fönsterbågarna som fyller verkstaden konstaterar Anders och Maria att en hel generation övergav linoljefärgen när man skulle måla fönster.

– Dåtidens linoljefärg med blyvitt var inte hälsosam. Plastfärgen torkade snabbt. Därför övergavs linoljefärgen. Nu är den av annan kvalitet och återupptäckt, säger Anders Hammarstrand och beskriver smått lyrisk linoljefärgens egenskaper och doft.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om