Fyra veckor efter juvelkuppen i Strängnäs domkyrka – åklagaren: "Jag har gott hopp"

Fyra veckor efter den dramatiska kuppen mot Strängnäs domkyrka har varken stöldgods eller tjuvar dykt upp. Men polisutredningen lever. Nyligen lyftes den från åklagaren i Eskilstuna till nationell specialistnivå.– Man skulle kunna tänka sig ett cold case-scenario, men så tycker jag inte att det känns.

Övrigt2018-01-08 00:00

Det säger kammaråklagare Isabelle Bjursten som biträder fallets nya förundersökningsledare Reena Devgun.

Båda finns på Stockholmsavdelningen inom Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som den 20 augusti tog över fallet från Eskilstuna åklagarkammare.

Varför är utredningen överflyttad till er?

– Vi har en tjänst här för just kulturarvsbrott. De är ju ovanliga men när det väl händer finns det en roll som gör att vi ska leda förundersökningarna. Utredningen bedrivs framåt och vi jobbar med olika spår, säger Isabelle Bjursten.

Det händer alltså fortfarande saker?

– Javisst, men det är förundersökningssekretess och ett känsligt ärende, så det är svårt att säga så mycket om vad vi gör. I det här ärendet är det ett sånt oerhört värde på godset som är tillgripet, så det gör det väldigt angeläget att vi lyckas reda upp det här, säger Isabelle Bjursten.

De senaste uppgifter vi fått från polis och åklagare är att man inte har några spår efter gärningsmän eller stöldgods. Har något ändrats?

– Jag kan tyvärr inte säga mer.

Har ni ringat in en eller flera misstänkta gärningsmän?

– Jag kan varken kommentera eller bekräfta det.

Det finns uppgifter om att ni för förhandlingar med en eller flera gärningsmän om stöldgodset. Stämmer det?

– Det är inte heller något jag kan kommentera.

Isabelle Bjursten konstaterar ännu en gång att utredningen är av unik karaktär.

– I allmänhet försöker vi vara så öppna vi kan när vi har något att delge i ett ärende, om någon sitter häktad eller så, men det är känsligt och en jätteviktig utredning. Tyvärr kan jag inte bekräfta mer än att vi har tagit över och att det finns spår att gå vidare med.

I Stockholm finns även Noa, Nationella operativa avdelningen, vars enhet för artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp också jobbar med utredningen.

Förundersökningsledare Benny Beutelrock är lika förtegen om detaljerna som kammaråklagaren.

– Jag kan inte berätta någonting om utredningen. Vår ambition är tydlig – vi har ett ansvar för att utreda det här ärendet på ett professionellt sätt mot ett lycksamt mål.

Domkyrkokuppen – detta har hänt

31 juli:

Polisens presstalesperson Stefan Dangardt har kopplats bort och alla frågor hänvisas till Åklagarkammaren i Eskilstuna, som lägger locket på.

20 augusti:

Utredningen flyttas från Eskilstuna åklagarkammare till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!