‒ Där kan en pappa säga "min son är rädd för mig alltså har han respekt för mig". I Sverige betyder respekt något helt annat, säger Mustafa Panshiri.
Han är en flitigt anlitad föreläsare som hittills träffat över tusen ensamkommande barn och ungdomar för att prata om vad det innebär att leva i ett demokratiskt land som Sverige.
‒Mitt mål är att träffa Sveriges alla ensamkommande flyktingungdomar, säger han.
I går kväll gästade han kulturhuset Ängeln i Katrineholm, där berättade han om hur han kom till Sverige som 11-åring, hur han som vuxen utbildade sig till polis och hur han blev en flitigt anlitad föreläsare. Sedan en tid tillbaka har han hängt in polisuniformen i garderoben och ägnar sig åt föreläsandet på heltid.
Den här kvällen pratade han lite ytligt om olika folkgrupper och dess stolthet för det egna språket. Han pratade desto djupare om yttrandefrihet, jämställdhet och jämlikhet.
‒Alla är för begreppen, men de betyder olika i olika sammanhang, säger han
Han tog kvinnor och män tillsammans i en bassäng i ett badhus som ett exempel. Att det inte är självklart för alla män att exempelvis deras syster badar tillsammans med andra män
‒Därför måste vi förklara vad de här begreppen betyder i Sverige. Det är inte så att de säger att deras syster kan bada med andra män i badhuset. Det kommer att ta tid. Men jag sår ett frö.
Mustafa Panshiri berättade också om en god man som kom fram till honom efter en föreläsning och var arg på en ungdom från Afghanistan för att han var så respektlös och aldrig tittade honom i ögonen när han pratade med honom. Mustafa Panshiri förklarade för honom att i Afghanistan är det tvärtom, respektlöst att titta en vuxen i ögonen.
‒Respekt står högt upp på listan men vi visar det på olika sätt.
‒Därför är vi elaka och taskiga om vi inte talar om för de ensamkommande flyktingbarnen att "jag förstår varför du gör så här, men var beredd på att det kan uppfattas som respektlöst i andra sammanhang".
Mustafa Panshiri berättade också att han möter många ensamkommande flyktingbarn och ungdomar som undrar hur de ska få svenska vänner. Så vad är svenskt, funderade Mustafa Panshiri och gav sedan några exempel:
‒Självbehärskning, att inte skryta, vi har något som heter jantelagen och så har vi kösystem. Det finns bara en som kommer undan allt det här, Zlatan. För han har talang. Vet ni hur många som har Zlatans attityd men ingen talang? Då blir det svårt.
Föreläsningen arrangerades av Röda korset i Katrineholm i samarbete med Katrineholms kommun, Rudin communication och Studiefrämjandet. Efter föreläsningen gästade Mustafa Panshiri Röda korsets årsmöte