Fullmäktigemöte späckat 
med skolornas lokalfrågor

Gårdagens fullmäktigemöte bjöd på en hel del diskussion kring barn- och utbildningsnämndens hantering av lokalöversynen av skolor och förskolor.

Övrigt2009-03-23 20:12

Ett fyra timmar långt möte inleddes med en timmes information och frågestund kring barn- och utbildningsnämndens lokaleffektivisering (läs eventuella skolnedläggningar).

Barn- och utbildningschef Lena Furén var på plats och informerade fullmäktige om de tre alternativ som tagits fram av nämnden och förvaltningen, men som politikerna i nämnden inte tog någon ställning till utan skickade vidare till kommunstyrelsen för beslut.

Furén visade på att det tapp av elevunderlag som skett från slutet av 1990-talet och som fortsätter ske fram till 2013 motsvarar 22 klassrum. Det vill säga att 22 klassrum skulle kunna stå tomma, om inte något görs år skollokalfrågan.

Vad gäller

Hon betonade vidare att det finns tre förslag som förvaltning/nämnd tagit fram och att ett av dessa innebär nedläggning av skolorna i Österåker och Baggetorp, men att de två övriga föreslår att skolorna ska vara kvar men endast för F-3. Från fjärde klass föreslås att barnen ska gå i Vingåker.

Tommy Persson (m) undrade, om förvaltningen satt på pränt att för att få full besparing på tre miljoner kronor under 2009–2011, så ska samtliga ytterskolor förutom Marmorbyn läggas ned?

Hur många?

Furén konstaterade att det var så, men att förvaltningen hade en förhoppning att det ”bör räcka med att lägga ned Österåkers skola och Baggetorps skola”. Man når inte tre miljoner – men är tillräckligt nära för att inte förorda fler skolnedläggningar.

Skolans kvalitet är av hög dignitet bedyrades från flera håll och med ett sparkrav på tre miljoner, så var lokalerna det enda egentliga alternativet att spara på. 70 procent av kostnaden för skolorna är personalen. 20 procent är lokalerna och tio procent är undervisningsmaterial.

Hur många elever är Hansjöskolan och Sävstaskolan dimensionerade för? frågade Monica Widén (s). I Hansjö har det som mest gått 308 elever och i dag går det 221. I Sävstaskolan går det i dag 243 och som mest fanns det 321 elever.

Upp till politikerna

Hur liten kan en skola bli och ändå hålla den kvalitet som lagen säkerställer? frågade Björn Andersson (m).

– Det är personaltätheten som avgör, replikerade Furén.

Och tillade att ju färre elever desto färre pedagoger – och med få lärare blir det mer sårbart än en stor skola.

På en direkt fråga om förvaltningschefen anser att det är möjligt att behålla samtliga sex skolor svarade hon:

– Det är ni politiker som äger beslutet, men jag ser stora svårigheter med att ha kvar alla skolor.

I går var det information om skolfrågan. Den 27 april kommer kommunfullmäktige att besluta om skolor ska läggas ned.

Fotnot: Mer från fullmäktige och den heta skolfrågan i morgondagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om